Hoe kan je geld en energie besparen én tegelijkertijd comfortabeler wonen? We hebben de belangrijkste energiebesparende maatregelen op een rij gezet. Ons advies: begin met kleine energiebesparende maatregelen en het isoleren van je woning. Daarmee bespaar je direct energie en vergroot je je wooncomfort.
Ventilatie
Je woning ventileren is erg belangrijk om schimmel tegen te gaan en om te zorgen voor voldoende frisse, gezonde lucht in huis. Met goede, energiezuinige ventilatie heb je dit snel voor elkaar. En, je woning is nog een stap verder klaar om van het gas af te gaan.
meer informatie
Dakisolatie
Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Door het dak van jouw woning goed te isoleren, bespaar je per jaar gemiddeld 550 euro aan stookkosten. Het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Voor dakisolatie is het advies voor de minimale isolatiewaarde Rc 8.
meer informatie
Muurisolatie
Muurisolatie is stukken goedkoper dan veel mensen denken. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen geïsoleerd. Het rendement van muurisolatie is in sommige gevallen vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Het resultaat is een flinke besparing en een comfortabele woning.
meer informatie
Vloerisolatie
Een warmere vloer én lagere energiekosten. Door je vloer te isoleren voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte je woning in komen. Voor vloerisolatie is de minimale isolatiewaarde Rc 3,5.
meer informatie
HR++(+) glas
Ook als ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan HR++ glas of HR+++ glas een slimme keuze zijn. Bij onvoldoende geïsoleerd glas gaat veel warmte verloren. Door enkel glas of oud dubbel glas te vervangen voor het goede isolerende HR++ of HR+++ glas kun je veel besparen op jouw energierekening!
meer informatie
Natuurvriendelijk isoleren
Wil je je woning isoleren? Volgens de wet moet je eerst onderzoeken of er beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, in je woning een nest hebben gebouwd. In de spouwmuur, bij je gevel of onder je dakpannen bijvoorbeeld! Je kunt ook kiezen voor natuurvriendelijk isoleren.
meer informatie
Zonwering
Een goed geïsoleerde woning houdt in de winter de warmte langer vast én helpt om in de zomer de warmte langer buiten te houden. Hoe kan je nog meer zorgen dat je huis koel blijft tijdens een warme zomer? Met goede zonwering overdag. Bekijk snel onderstaande tips!
meer informatie
Zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier zorgen voor jouw stroom. Zonlicht is er namelijk altijd en kan nooit op raken.
meer informatie
Zonneboiler
Douchen op zonne-energie. Dat kan met een zonnecollector op je dak en zonneboiler in huis. Je bespaart er bijna de helft van je kosten voor warm water mee.
meer informatie
Warmtepomp
Op zoek naar een duurzaam alternatief voor het verwarmen van jouw woning en water? Is jouw woning goed geïsoleerd én geventileerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij wonen.
meer informatie
Lage temperatuur verwarming
Lage temperatuur verwarming (LTV) is vooral geschikt om goed geïsoleerde woningen te verwarmen. Met een lage temperatuur verwarming kan de temperatuur van het water dat door de installaties stroomt verlaagd worden tot 55 graden (normaal 80 graden). Zo hoeft je CV het water minder te verwarmen en verbruik je minder energie.
meer informatie
Infrarood panelen
Stralingswarmte van een paneel is vergelijkbaar met de zon die in de lente behaaglijk kan aanvoelen ondanks een lage luchttemperatuur. Als je bij het infraroodpaneel wegloopt, buiten de stralingshoek, is de warmte ervaring ook weg.
meer informatie