Muurisolatie

Goedkoper dan je denkt!

Muurisolatie is stukken goedkoper dan veel mensen denken. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen geïsoleerd. Het rendement van muurisolatie is in sommige gevallen vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Het resultaat is een flinke besparing en een comfortabele woning.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de meest voordelige en eenvoudige ingrepen om je gasverbruik te verlagen. Dankzij de isolatie gaat de warmte niet meer verloren via de gevel en houd je tocht en vocht buiten de deur.

Is de spouw van jouw woning in de vorige eeuw geïsoleerd? Of merk je dat je energierekening opmerkelijk stijgt? Grote kans dat het isolatiemateriaal is ingezakt. Dat is helemaal niet gek en daar is een prima oplossing voor: het na isoleren van het isolatiemateriaal. Door de spouwmuurisolatie te herstellen is je huis opnieuw goed beschermd tegen kou en verlies je niet meer onnodig warmte aan de bovenkant van je gevel.

Voorzetwanden 

Er zijn ook woningen die geen spouwmuur hebben. Dit gaat meestal om woningen van vóór 1930. Voorzetwanden zijn dé oplossing voor woningen zonder spouwmuur. Met voorzetwanden kun je de hele gevel aan de binnenzijde isoleren. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de gevel in de ruimten die je veel gebruikt, zoals je woonkamer en keuken, te isoleren. Dit is ook interessant voor mensen die hun spouw al hebben geïsoleerd en nu een volgende stap willen zetten. Om van het gas af te gaan, moet je het energieverbruik zoveel mogelijk omlaag brengen. Spouwmuurisolatie alleen is dan niet genoeg. Met voorzetwanden breng je het energieverbruik nog verder omlaag. Dit is een goede oplossing als isolatie aan de buitenzijde geen optie is.

Ook slim:

HR++

Dakisolatie

vloerisolatie

ventilatie

 

Veelgestelde vragen

Wat is de Rd-waarde?

De Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger dit getal ,hoe meer isolerend vermogen het heeft. Let altijd op de isolatiewaarde bij het kiezen van isolatie. Als je na het uitvoeren van de klus in aanmerking wilt komen voor subsidie is een bepaalde isolatiewaarde soms een eis.

Kan ik subsidie krijgen op muurisolatie ?

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Beschermt muurisolatie ook tegen geluid?

Muurisolatie is over het algemeen geen geluidsisolatie. Spouwmuurisolatie en het isoleren van je gevel, binnen of buiten, helpt om je energieverbruik te verlagen en het comfort in je woning te verbeteren. Dit noemen we energetische isolatiemaatregelen. Er bestaan ook isolatiematerialen specifiek voor geluid, maar die doen weer niks voor je energieverbruik.