Waarmee kunnen we je helpen?

Toon alle vragen Stappenplan Led-actie huurders Inkoopactie Zonnepanelen Dubbel glas Led-actie Warmtepomp Huur Zonneboiler Subsidie en financfiering dakisolatie muurisolatie Spouwmuurisolatie vloerisolatie lage temperatuur verwarming

Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat je eerst veel geld moet investeren. De verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en naden en kieren dichten: het is vaak een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het aanzienlijk op je energierekening.
Kijk hier voor alle tips en kleine maatregelen. 

Isoleer je woning om zo veel mogelijk energie te besparen.

Lees alles over muurisolatie

Lees alles over dakisolatie

Lees alles over vloerisolatie

 

Je woning genoeg ventileren is erg belangrijk om schimmel tegen te gaan en om te zorgen voor genoeg frisse, gezonde lucht in huis. Met goede, energiezuinige ventilatie heb je dit snel voor elkaar. En, je woning is nog een stap verder klaar om van het gas af te gaan.

Meer informatie over ventilatie

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk.

Lees meer over zonnepanelen

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij.

Leer meer over warmtepompen

Stuur een mail naar [email protected] of bel 079-89 03 885.

Kijk onder het tabblad ‘huurders’ voor meer tips om uw woning energiezuiniger te maken. Elke stap die u zet is er een.

Nee. In het voorjaar van 2021 liep de led-actie voor woningeigenaren. Deze actie is inmiddels afgelopen.

De gemeente heeft voor deze actie een subsidie ontvangen van het Rijk. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. De subsidie voor huurwoningen staat los van de subsidie voor woningeigenaren. De kern de regeling is : inwoners informeren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan met energie besparen in huis.

De brieven zijn wijk voor wijk verspreid in het najaar van 2021. De brief diende ook als voucher, om zelf in de winkel ter waarde van het pakket producten uit te zoeken. Ben je in de winkel geweest, dan bezorgen wij geen pakket meer thuis. De winkelactie is nu voorbij. Ben je niet in de winkel geweest?
Dan hoef je nu zelf verder niets te doen. Aanmelding is ook niet nodig. Je krijgt het pakket automatisch thuisbezorgd. Wanneer dat is staat op de pagina van de bespaaractie. Heb je toch vragen en/of heb je na de vermelde bezorgweken in jouw wijk nog geen pakket? Neem dan contact op via [email protected]

Download de Brochure om de maatregelen t.a.v. Covid-19 te lezen. Twijfelt u over uw veiligheid? Geef dit dan aan zodra het bedrijf contact met u opneemt, vaak kan een eerste afspraak online of telefonisch plaatsvinden.

Door u aan te melden op deze pagina bent u niet verplicht tot het aanschaffen van de maatregelen. Wel vragen we u een weloverwogen keuze te maken alvorens u uw aanmelding doorstuurt, u doet namelijk een directe offerte-aanvraag. Twijfelt u welke maatregel bij uw woning past? Maak dan eerst een woningplan op zoetermeer.mijnwoningplan.nl/woningscan of neem contact op met het Energieloket. U zit pas ergens aan vast wanneer u de eindofferte tekent.

Aanspraak maken op subsidie gaat altijd na het plaatsen van de maatregelen in of aan uw woning. Installaties en isolatiemaatregelen vallen onder de ISDE subside, in 2021 wordt deze verlengd en zal ook de isolatiemaatregelen onder deze subsidie vallen. U vindt alle info op rvo.nl of op https://energieloketzoetermeer.nl/financiering-en-subsidies/ Let op dat u altijd minimaal 2 maatregelen moet laten uitvoeren om aanspraak te maken op subsidie

Let op! Het is belangrijk dat u documentatie aanlevert wanneer u aanspraak maakt op subsidie. Maak foto’s van de volgende documenten: 1. Bewijs van aanschaf 2. Bewijs van betaling 3. Bewijs van installatie door de installateur. Meer info vindt u hier: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/particulieren/aanvragen

U kunt de btw van uw zonnepanelen terug vragen bij de Belastingdienst. Het bedrijf in deze inkoopactie kan u daarbij helpen. Of u kunt contact opnemen met het Energieloket.

Zonnepanelen zijn bijna altijd een goede keuze, het aantal en de soort zonnepanelen hangt af van uw dak. Wanneer u veel schaduw op u dak heeft is het rendement lager. Wilt u ook elektrisch verwarmen? Zorg dan altijd dat u eerst uw huis goed geïsoleerd heeft.

Vloerisolatie dat direct aan de onderkant van uw vloer wordt geplaatst kan aangebracht worden wanneer u een kruipruimte onder uw vloer heeft. Een kruipruimte is minstens 50 cm hoog. Bodemisolatie is vooral bedoeld om kou en vocht weg te nemen uit uw kruipruimte. Het is dus een mooie aanvulling op vloerisolatie, maar kan ook gebruikt worden wanneer u niet genoeg ruimte onder uw vloer heeft voor vloerisolatie.

Voor bodemisolatie moet er wel toegang mogelijk zijn tot de kruipruimte en deze moet ten minste 30cm hoog zijn.

Een spouw is de ruimte tussen uw binnen en buitenmuur. Een spouw kan geïsoleerd worden wanneer deze minimaal 5 cm diep is. De meeste woningen van 1930 tot 1970 hebben een spouw, u kunt dit herkennen aan de stenen van uw muur, zie de afbeelding hieronder. In sommige gevallen is er al een beetje isolatiemateriaal aangebracht in uw spouw, deze kan dan eventueel bijgevuld worden.

Spouwmuur

We stellen een aantal vragen om zeker te zijn of de gewenst maatregelen wel geschikt zijn voor uw woning. Wanneer u geen kruipruimte heeft, is het plaatsen van vloerisolatie aan de onderkant van de vloer bijvoorbeeld niet mogelijk.

Bomen kappen om zo optimaal gebruik te maken van zonnepanelen is een verkeerde gedachte. De gemeente zal hier ook niet gauw in meegaan omdat bomen CO2 opnemen en zeer belangrijk zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast bevorderen bomen de verkoeling van de omgeving, zorgt het voor schonere lucht en maakt het de wijk beter qua woonbeleving. Die voordelen zijn groter dan het beetje extra stroom dat de zonnepanelen meer zouden kunnen opleveren.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager het getal hoe beter de isolatiewaarde. HR++ glas heeft een U-waarde van 1.1 of minder. Triple glas heeft een U-waarde die kan oplopen tot 0.5.

U kunt alle ledlampen kiezen die de winkels aanbieden. Wanneer u kiest voor online bestellen, dan vind u daar alleen de led-vervangers van de bollen/peertjes/kaarsen en spotjes. Daar zitten ook slimme lampen bestellen zoals bijvoorbeeld de Smart Home lampen van Calex. Overige lampen zoals bijvoorbeeld de vervanger voor TL of halogeen verlichting (bijv de G4 steeklampjes) worden alleen in de winkel aangeboden.

De beschikbaarheid van lampen kan variëren: als lampen niet in het online aanbod staan, betekent dat meestal dat ze op dat moment (tijdelijk) niet leverbaar zijn.

De meeste lampen hebben een standaard garantietermijn van 3 jaar. Gaat de lamp binnen die termijn kapot, dan kunt u daarmee naar de winkel gaan waar u de lamp heeft besteld. Bewaart u daarvoor uw afhaalcode. Onder deze code is opgeslagen welke lampen u via deze actie heeft ontvangen.

31 augustus is de laatste dag dat u het verlichtingspakket kunt ophalen bij de bouwmarkt.

We kunnen een bestelling annuleren zolang deze nog niet bezorgd is of opgehaald. U kunt dan met uw eigen code een nieuwe bestelling doen.

Stuur een email met verzoek tot annuleren naar [email protected]  o.v.v. van uw adres en vouchernummer.

Voor dit soort vragen kunt u het beste contact opnemen met de winkel waar u besteld heeft. Zij kunnen u vertellen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.

Verder ter overweging: Heeft u een lamp die niet past op de plaats die u in gedachten had, dan is er wellicht een andere plek in huis waar deze lamp prima te gebruiken is. Ook kunt u de lamp doorgeven aan iemand anders, inleveren bij de voedselbank, etc.

De snelste en makkelijkste optie is als u een mail stuurt naar [email protected]

U ontvangt dan reactie per mail of telefonisch (vermeld in dat geval ook uw telefoonnummer).

Over het algemeen wel. Soms moet het kozijn aangepast worden. Met name bij de draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Bij triple glas wordt er vanwege het gewicht en de dikte meestal gekozen voor nieuwe isolerende kozijnen. Als u in aanmerking wilt komen voor subsidie voor triple glas dan zijn nieuwe kozijnen een voorwaarde. De vergoeding is daarom ook iets hoger dan voor HR++.

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig voor het verkrijgen van energie. Dat hoeft geen buitenunit te zijn. Er zijn bijvoorbeeld de volgende alternatieven:

  • Een bodembron
  • PVT panelen
  • Een lucht-watersysteem waarbij de hele installatie binnen zit en de luchtinlaat via gevel of dak gaat.

Dit is een speciaal soort PVT-Zonnepaneel dat werkt in combinatie met een warmtepomp. Dit paneel levert zowel elektriciteit als warmte. Aan de bovenzijde zitten zonnecellen net zoals bij een zonnepaneel en aan de achterkant zit een warmtewisselaar die warmte uit de lucht haalt. De zonnepanelen zijn in de zomer koeler waardoor ze een hoger rendement hebben en je maakt optimaal gebruik van je dakoppervlak.

Net als bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte via een ventilator uit de buitenlucht gehaald. Hiermee wordt alleen geen water verwarmd maar de verwarmde lucht wordt direct afgegeven aan de lucht in de woning. Dit type warmtepomp kan vaak ook als airco worden ingezet om te koelen. Het is vooral geschikt om 1 ruimte mee verwarmen of koelen.

Deze warmtepomp haalt de warmte middels een ventilator uit de buitenlucht en zet dit om in warm water voor verwarming en tapwater. De investering is lager dan die van bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp. Het rendement is wel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is belangrijk je goed te laten informeren en te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook in de koudste wintermaanden kan genieten van een comfortabel huis.

Bij dit type warmtepomp wordt warmte uit oppervlaktewater of grondwater gehaald en gebruikt voor verwarming en tapwatervoorziening van de woning. Voor dit systeem moeten er twee bronnen geboord worden wat het een kostbare investering maakt. Het rendement ligt in vergelijking met sommige andere systemen wel hoger omdat de temperatuur van het grondater vrij constant is. In de zomer kan het systeem het huis op een natuurlijke manier koelen.

Deze warmtepomp wordt ook wel bodemwarmtepomp genoemd. Bij dit systeem wordt een gesloten buis in de bodem geplaatst als een lus. Door de lus loopt een vloeistof met antivries of gedemineraliseerd kraanwater die de warmte uit de grond haalt. De warmtepomp zet deze warmte om een hoge temperatuur warmte voor de verwarming en tapwatervoorziening van de woning. Vanwege de boring val de investering vaak vele malen hoger uit dan voor bij andere warmtepompen.

Dit kun je het beste laten berekenen door een installateur. Voor de berekening heb je in ieder geval de jaarnota van je energieleverancier nodig. Hierop staat hoeveel kWh (kilowattuur) je hebt gebruikt. De installateur kijkt voor de offerte naar de mogelijkheden op jouw dak. De helling, beschikbare ruimte en eventuele schaduw hebben invloed op de opbrengst. Afhankelijk van die zaken en het WP (Watt-piek) vermogen van de het type zonnepaneel wordt het aantal bepaald.

Veranderd er iets in je huishouden dan is het verstandig dit gelijk mee te nemen in het offertegesprek. Denk dan bijvoorbeeld aan verandering in aantal bewoners. Of aanschaf van een elektrische auto, warmtepomp of nieuwe keuken met inductie. Dit soort dingen bepalen of je eventueel meer of minder stroom gaat gebruiken in de toekomst en of je alvast rekening moet houden met uitbreiding van het aantal panelen.

Door zonnepanelen te huren heb je geen investering vooraf en betaal je voor een aantal jaren een vast bedrag per maand. Na die periode ben je verplicht de panelen over te nemen. Het ontbreken van de investering vooraf  klinkt goed maar het nadeel is dat je per saldo duurder uit bent dan wanneer je zonnepanelen koopt.

De meeste systemen worden aangesloten op een enkele omvormer. Wanneer je kiest voor micro-omvormers dan krijgt elk paneel een eigen omvormer. De kosten liggen hoger maar het voordeel is dat elk paneel apart gemonitord kan worden. Ook als je gedeeltelijk schaduw hebt kun je meer opbrengst uit het systeem halen met micro-omvormers.

Als je eigenaar bent van een woning dan vallen de zonnepanelen bijna altijd onder de opstalverzekering. Controleer dit altijd even bij je verzekeraar. Bij een huurwoning kunnen ze mogelijk onder de inboedelverzekering worden verzekerd.

Met een thuisaccu kun je in de avond de overdag geproduceerde energie gebruiken zonder verrekening met de energieleverancier. Het kan ook dienen als noodstroom voorziening en het zorgt voor minder belasting van het netwerk. Op dit moment is het financieel nog niet aantrekkelijk vanwege de hoge aanschafprijs en de salderingsregeling.

Corporaties mogen een vergoeding vragen in de huur of servicekosten, maar deze vergoeding mag niet hoger zijn dan de gemiddelde reële besparing op de energierekening. Het totaalbedrag dat je als huurder betaalt aan huur, servicekosten en energiekosten moet na de ingreep gelijk blijven of dalen.

Het is meestal niet nodig om de collectoren op het dak te kunnen plaatsen. Het moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De collectoren mogen bijvoorbeeld niet uitsteken en bij een plat dak niet te dicht bij de rand staan. Op een rijksmonument of in een beschermd stadsgezicht mag je meestal geen collectoren plaatsen. In ieder geval niet als ze zichtbaar zijn.

Voor zonneboilers is er de ISDE subsidie beschikbaar van de RVO. Controleer voor de aanschaf  op de website van RVO of de zonneboiler op de apparatenlijst staat van deze subsidie. Daar vind je ook het subsidiebedrag.

Dat hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Zonnepanelen verdien je sneller terug dan een zonneboiler. Heb je naast zonnepanelen nog ruimte over op je dak dan is het een prima extra stap.

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Er zijn vier soorten glas: Enkel , dubbel, HR++ en  triple glas. De makkelijkste manier om er achter te komen wat voor glas je hebt is door het op te zoeken in facturen van verbouwingen, een bouwkundig rapport of taxatierapport. maar wat doe je als je dat niet hebt? Enkel glas is makkelijk te herkennen. Dit bestaat uit 1 glasplaat. Triple glas is ook makkelijk. Dat zijn twee aluminium strips met folie tussen drie glasplaten.

Dubbel glas en HR++ lijken erg op elkaar. Beide soorten hebben twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. In de aluminium strip staat een code geprint. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en kijk of er op de site van de  fabrikant meer informatie staat.

Of doe de aansteker /lucifer test. Hou een vlam voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is zie je dan vier vlammetjes. Hebben de vlammen dezelfde kleur dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur dan is het HR++.

De Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger dit getal ,hoe meer isolerend vermogen het heeft. Let altijd op de isolatiewaarde bij het kiezen van isolatie. Als je na het uitvoeren van de klus in aanmerking wilt komen voor subsidie is een bepaalde isolatiewaarde soms een eis.

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Kijk voor de meest actuele informatie op onze subsidiepagina.

Nee, het produceert wel wat geluid. Maar overlast is zeker te voorkomen. Laat je goed adviseren en kies voor het juiste systeem voor jouw specifieke situatie. Vraag bij de offerte naar het energielabel waar ook de geluidswaarden staan vermeld. Denk samen met de installateur na over de beste plaatsing. Om het nog stiller te maken kun je denken aan trillingsdempers of zelfs een geluiddempende omkasting.

Per 1 januari 2021 worden de geluidseisen voor warmtepompen aangescherpt naar maximaal 40 decibel. Dat is nu nog 65 tot 70 decibel afhankelijk van het vermogen. Even ter vergelijking zit een vaatwasser gemiddeld op 60 decibel. Deze eisen gaan over het geluidsniveau op de erfgrens met de buren.

Als je aan het kijken bent naar warmtepompen ben je de term vast wel eens tegengekomen. Het staat voor Coefficient of Performance. Het vertelt je hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kW die het apparaat verbruikt. In het geval van een warmtepomp zegt het wat de verhouding is tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte. Bij een warmtepomp met een COP van 4 krijg je voor elke kilowatt energie 4 kilowatt warmte terug. Hoe hoger de COP hoe efficiënter het apparaat.

Op dit moment is het duurder dan verwarmen op gas. Een warmtepomp is wel duurder in aanschaf maar is veel efficiënter.  Zoals het er nu voor staat heb je minimaal 20 zonnepanelen nodig om de co2 uitstoot van een elektrische cv ketel te compenseren. Dat pas meestal meestal niet extra op de gemiddelde woning. Of het in de toekomst toch meer gebruikt gaat worden is heel erg afhankelijk van de energieprijzen en hoe duurzaam de energie via het net is.

Niet elke woning is geschikt voor LTV. De woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Als je geen vloer- of muurverwarming hebt is het goed om te kijken of de bestaande radiatoren geschikt zijn of vervangen moeten worden. Het is mogelijk speciale ventilatoren te kopen om oude radiatoren te helpen de warmte beter te verdelen. Je kan testen of de woning goed verwarmt wordt op lage temperatuurdoor de aanvoertemperatuur een week te verlagen naar 50 graden.

Vloerisolatie is geen geluidsisolatie. Een vloer isoleer je van de onderkant, om te voorkomen dat vocht en kou de woning in trekken. Geluidsisolatie is vooral bedoeld voor appartementen, waarbij het materiaal aan de bovenkant van de verdiepingsvloer wordt aangebracht. Dit materiaal is geluiddempend en komt onder de vloer, zoals het parket. Geluidsisolatie heeft geen effect op energiebesparing.

Wil je echt warme voeten? Dan is vloerisolatie alleen niet genoeg, maar raden we aan om ook te kiezen voor vloerverwarming. De vloerisolatie voorkomt dat de warmte van de vloerverwarming ook naar beneden uitstraalt. En de isolatie voorkomt dat er vocht onder je vloer komt. Vloerverwarming is dus een slimme combinatie met vloerisolatie, en je bent dan goed voorbereid op duurzame verwarmingssystemen zoals een warmtepomp.

Muurisolatie is over het algemeen geen geluidsisolatie. Spouwmuurisolatie en het isoleren van je gevel, binnen of buiten, helpt om je energieverbruik te verlagen en het comfort in je woning te verbeteren. Dit noemen we energetische isolatiemaatregelen. Er bestaan ook isolatiematerialen specifiek voor geluid, maar die doen weer niks voor je energieverbruik.

Voor het aanschaffen van zonnepanelen met de Energiebespaarlening geldt een aparte regel. Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor zonnepanelen. Je zult dus ook andere maatregelen moeten uitvoeren, zoals dakisolatie, dubbel glas of een warmtepomp.

Er is geen subsidie voor zonnepanelen maar je kunt wel de btw terugvragen van de belastingdienst.

Het is goed om je zonnepanelen af en toe schoon te maken. Dit hoef je niet zelf te doen, veel mensen vragen de glazenwasser om eens in de zoveel tijd de panelen af te nemen. Hou er ook rekening mee dat bladeren op je zonnepanelen invloed hebben op de opbrengst. In de herfst loont het om af en toe de bladeren weg te halen of te laten opruimen.

Zonnepanelen wekken het hele jaar door stroom op. Een deel van die stroom wordt direct gebruikt door bijvoorbeeld je wasmachine of droger. Maar er is ook een deel van de stroom die je niet direct verbruikt. De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds, gebruik je elektriciteit, terwijl je zonnepanelen niets produceren. Je energieleverancier “saldeert” (verrekent) dit stroomverbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt. Jij betaalt alleen het “extra verbruik” wat dan nog over is. Deze regeling blijft tot 1 januari 2023. Daarna zal het langzaam worden afgebouwd.

Bij sommige woningcorporaties is het zeker mogelijk. Waar het mogelijk is betaal je dan via servicekosten aan de woningcorporatie voor de opgewekte stroom. In de meeste gevallen wordt er meer opgewekt dan waarvoor je betaalt. Het kan dus geen kwaad bij de verhuurder te informeren naar de mogelijkheden.

Wil je als huurder zelf zonnepanelen aanschaffen dan moet je altijd schriftelijk toestemming vragen aan de verhuurder. Ook moeten er goede afspraken worden gemaakt over wat er met de panelen gebeurt als je gaat verhuizen. Je zou dan een vergoeding kunnen krijgen voor de restwaarde of de nieuwe huurder de zonnepanelen zou de panelen moeten overnemen.

Wanneer zonnepanelen plaatsen op het eigen dak niet mogelijk  is kun je ook participaties kopen in een zonnepark of een windmolen. Dat levert meestal een vast bedrag per jaar op.

Condens aan de buitenkant wat vooral in de ochtend en avond te voorschijn komt is een teken van goed isolatieglas(HR++). Niets meer aan doen! Zit er condens aan de binnenkant van het raam? Dat is een teken van slechte ventilatie. Probeer de ramen of roosters vaker open te zetten zodat er schone droge lucht het huis in kan. Kun je het zowel binnen als buiten niet wegvegen en zit het duidelijk tussen de glasplaten dan heb je te maken met een lekke ruit. het is verstandig deze te laten vervangen.

Zeker niet! In sommige gevallen is het verstandig contact op te nemen met de verhuurder. Bij vocht en schimmelproblemen bijvoorbeeld. Dan heb je het over ongezonde leefomstandigheden. Dit ontstaat door een slecht geventileerde woning. Laat de verhuurder dan controleren of de aanwezige ventilatie (roosters of mechanisch) wel voldoet.

De overheid begrijpt dat de aanschaf van een warmtepomp een behoorlijke investering is. En dus is er een subsidieregeling voor de aanschaf van warmtepompen: de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je krijgt een deel van het aankoopbedrag terug. Voor de goedkoopste variant krijg je €1.800 terug, voor duurdere warmtepompen is het bedrag wat hoger. Het subsidiebedrag is dus afhankelijk van het type warmtepomp.

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.