Dakisolatie

Bovenop besparen

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Door het dak van jouw woning goed te isoleren, bespaar je per jaar gemiddeld 550 euro aan stookkosten. Het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Voor dakisolatie is het advies voor de minimale isolatiewaarde Rc 8.

 

Plat dak isoleren 

De verdieping onder het platte dak is zomers vaak heel warm en ’s winters juist heel koud. Plat dak isolatie helpt om de temperatuur aangenamer te houden. Ook de warmte die vanaf de begane grond opstijgt gaat niet meer verloren, dat is een flinke besparing! Er zijn verschillende mogelijkheden om het dak te isoleren. Platte daken kun je het beste aan de buitenkant isoleren. Via de binnenkant is ook mogelijk maar niet aan te raden vanwege een verhoogde kans op vochtproblemen. Het is mogelijk dat het platte dak door de isolatielaag  verhoogd wordt (afhankelijk van de dikte die het isolatiemateriaal heeft) en dat daar een omgevingsvergunning voor aangevraagd moet worden.

Heb je een gezamenlijk plat dak met de buren? In dat geval moet iedereen tegelijk het dak isoleren anders is het niet mogelijk. Voordeel is dat het aanbrengen van isolatie dan wel goedkoper kan worden uitgevoerd.

Denk je erover om zonnepanelen te plaatsen na de dakisolatie? Kies dan voor witte EPDM-dakbedekking. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder warm worden en beter produceren. EPDM gaat daarnaast langer mee dan bitumen. Zonnepanelen liggen al snel 30 jaar op het dak: bitumen moet na 15 jaar worden vervangen.

Schuin dak isoleren 

Door je schuine dak te isoleren kun je de zolder veranderen in extra woonruimte. Als je kiest voor isolatieplaten met afwerking dan kun je deze direct schilderen of behangen. Maar ook als je de zolder als opbergruimte gebruikt, loont het om je dak te isoleren. De opstijgende warmte kan dan niet uit de woning ontsnappen waardoor je bespaart op je stookkosten. Bij het isoleren van de zolder als opbergruimte kun je kiezen voor een goedkopere vorm van isolatie. De isolatie blijft dan zichtbaar en is niet afgewerkt met platen die je direct kan schilderen of behangen.

Het is aan te raden voor het isoleren van het dak de horizontale en verticale balken te controleren . Deze moeten in goede staat verkeren, en mogen dus geen houtrot of levende houtworm / boktor bevatten. Daarnaast moet het dakbeschot droog en vrij zijn van houtrot of schimmel. Daarnaast mag het dakbeschot geen grote naden, kieren of gaten bevatten. Mocht dit wel aanwezig zijn dan moet dat eerst worden gedicht.

Het kan voor komen dat er in de dakconstructie een dampdichte laag is aangebracht. Dit kan een folie zijn of een laag purschuim onder de dakpannen. In dat geval moet er klimaatfolie worden aangebracht voordat er isolatie wordt geplaatst. Vochtregulerende klimaatfolie is dampremmend in de winter maar dampopen in de zomer. Dit voorkomt dat het vocht in de winter in de constructie trekt en problemen veroorzaakt.

Als je zelf aan de slag wil met dakisolatie is het altijd verstandig advies te vragen bij een expert.

Zoldervloer isoleren

Door de vloer van je zolder te isoleren voorkom je dat warmte via het dak verdwijnt. Dit is een goede optie als je een onverwarmde zolder met vlizotrap hebt. Het isoleren van de zoldervloer is de ideale en meest voordelige oplossing als je de zolder alleen als opbergruimte gebruikt. De laag isolatiemateriaal op je zoldervloer houdt de opstijgende warmte uit je huis tegen waardoor je veel energie bespaart.

Ook slim:

vloerisolatie

Muurisolatie

HR++

ventilatie

 

Veelgestelde vragen

Wat is de Rd-waarde?

De Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger dit getal ,hoe meer isolerend vermogen het heeft. Let altijd op de isolatiewaarde bij het kiezen van isolatie. Als je na het uitvoeren van de klus in aanmerking wilt komen voor subsidie is een bepaalde isolatiewaarde soms een eis.

Kan ik subsidie krijgen op dakisolatie?

Kijk voor de meest actuele informatie op onze subsidiepagina.