Verduurzamen als huurder

Woon je in een huurwoning en wil je graag verduurzamen? Dat is begrijpelijk, want zo kan je je woonlasten verlagen en je woning comfortabeler maken. Maar als huurder ben je grotendeels afhankelijk van je verhuurder. Verhuurders en woningcorporaties staan voor een grote uitdaging: het overgaan op schone energie. Op deze pagina nemen we je mee in de mogelijkheden die je kan bespreken met je woningcorporatie en wat je nú alvast zelf kunt doen om kosten te besparen.

Klik hier voor meer informatie over de LED-actie voor huurders

Slimme oplossingen

Makkelijke manieren om te  besparen op je energierekening

Lees meer

Bewoners aan het woord

Benieuwd naar de ervaringen van andere bewoners?

Lees meer

Jouw energielabel

Benieuwd welk energielabel jouw huis heeft?

Lees meer

Heb je alles kunnen vinden?

Laat ons hier weten wat je van ons loket vindt!

Feedback

Veelgestelde vragen

Corporaties mogen een vergoeding vragen in de huur of servicekosten, maar deze vergoeding mag niet hoger zijn dan de gemiddelde reële besparing op de energierekening. Het totaalbedrag dat je als huurder betaalt aan huur, servicekosten en energiekosten moet na de ingreep gelijk blijven of dalen.

Bij sommige woningcorporaties is het zeker mogelijk. Waar het mogelijk is betaal je dan via servicekosten aan de woningcorporatie voor de opgewekte stroom. In de meeste gevallen wordt er meer opgewekt dan waarvoor je betaalt. Het kan dus geen kwaad bij de verhuurder te informeren naar de mogelijkheden.

Wil je als huurder zelf zonnepanelen aanschaffen dan moet je altijd schriftelijk toestemming vragen aan de verhuurder. Ook moeten er goede afspraken worden gemaakt over wat er met de panelen gebeurt als je gaat verhuizen. Je zou dan een vergoeding kunnen krijgen voor de restwaarde of de nieuwe huurder de zonnepanelen zou de panelen moeten overnemen.

Wanneer zonnepanelen plaatsen op het eigen dak niet mogelijk  is kun je ook participaties kopen in een zonnepark of een windmolen. Dat levert meestal een vast bedrag per jaar op.

Zeker niet! In sommige gevallen is het verstandig contact op te nemen met de verhuurder. Bij vocht en schimmelproblemen bijvoorbeeld. Dan heb je het over ongezonde leefomstandigheden. Dit ontstaat door een slecht geventileerde woning. Laat de verhuurder dan controleren of de aanwezige ventilatie (roosters of mechanisch) wel voldoet.

Palenstein aardgasvrij

Palenstein is de eerste wijk in Zoetermeer waar gekeken wordt welke alternatieven er zijn voor aardgas. Gemeente Zoetermeer, woningcorporaties De Goede Woning, Vestia, Vidomes en netbeheerder Stedin hebben in 2017 de ‘Green Deal Aardgasvrij Palenstein’ ondertekend. Hierin is de ambitie geformuleerd om de wijk vóór 2040 aardgasvrij te hebben. Klik hieronder door naar een filmpje van wijkwethouder Robin Paalvast.

Bekijk filmpje