Zoetermeer aardgasvrij

Zoetermeer aardgasvrij in 2040

Een gemeente waar je gezond, duurzaam én comfortabel woont. Daar gaan we in Zoetermeer naartoe in 2040. Hiervoor is het nodig onze woningen te isoleren, ventileren en zonweren én uiteindelijk aardgasvrij te maken. Dit betekent dat alle energie die nodig is voor het verwarmen en koelen van woningen en voor warm water of koken in 2040 zonder aardgas wordt opgewekt. Over op schone energie dus!

Eerste stap: Isoleren, ventileren en zonweren

De eerste stap? Minder energie verbruiken. Je woning goed isoleren, ventileren én zonweren helpt hierbij. Met deze drie stappen samen bespaar je extra veel. Bovendien wordt je woning gezonder en comfortabeler (minder tocht, vocht en schimmel). De energie die daarna nog nodig is voor de woning kan worden opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp (individuele oplossing) of een warmtenet (collectieve oplossing).

Welk alternatief voor aardgas?

Gemeente Zoetermeer heeft onderzocht welk alternatief voor aardgas het meest haalbaar en betaalbaar is voor woningen in de gemeente. Meer hierover lees je in de Warmtevisie Zoetermeer 2040. Er is nog geen duidelijke keuze gemaakt. De eerste stap voor jou als inwoner blijft om zoveel mogelijk energie te besparen, hierdoor wordt je energierekening lager en je woning gezonder én comfortabeler. Ook vergroot je zo de keuzemogelijkheden voor schone energie, als alternatief voor aardgas.

Op bovenstaande kaart is te zien dat voor alle huizen (grondgebonden woningen) een individuele oplossing, zoals een warmtepomp, het meest haalbaar en betaalbaar lijkt. Voor appartementen en flats lijkt een collectieve oplossing, zoals warmte-koude-opslag of een warmtenet, het meest kansrijk.