HR++ glas

Dubbel voordeel!

Ook als ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan HR++ glas of triple glas een slimme keuze zijn. Bij onvoldoende geïsoleerd glas gaat veel warmte verloren en kou naar binnen. Door enkel glas of oud dubbel glas te vervangen voor het goede isolerende HR++ glas kun je veel besparen op jouw energierekening!

HR++ glas en Triple glas 

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas. De glaszetter kan je vertellen voor welk glas jouw kozijnen geschikt zijn.

Zorg meteen voor voldoende ventilatie 

Vervang je enkel glas of dubbel glas door HR++ glas of triple glas? Zorg dan meteen voor genoeg ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in het raam of kozijn of klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor een gezonde lucht in huis.

Ook slim:

Dakisolatie

vloerisolatie

Muurisolatie

ventilatie

Veelgestelde vragen

Wat betekent U-waarde ?

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager het getal hoe beter de isolatiewaarde. HR++ glas heeft een U-waarde van 1.1 of minder. Triple glas heeft een U-waarde die kan oplopen tot 0.5.

Kan in ieder kozijn dubbel glas ?

Over het algemeen wel. Soms moet het kozijn aangepast worden. Met name bij de draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Bij triple glas wordt er vanwege het gewicht en de dikte meestal gekozen voor nieuwe isolerende kozijnen. Als u in aanmerking wilt komen voor subsidie voor triple glas dan zijn nieuwe kozijnen een voorwaarde. De vergoeding is daarom ook iets hoger dan voor HR++.

Kan ik subsidie krijgen op HR++ glas ?

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Hoe weet ik wat voor glas ik heb?

Er zijn vier soorten glas: Enkel , dubbel, HR++ en  triple glas. De makkelijkste manier om er achter te komen wat voor glas je hebt is door het op te zoeken in facturen van verbouwingen, een bouwkundig rapport of taxatierapport. maar wat doe je als je dat niet hebt? Enkel glas is makkelijk te herkennen. Dit bestaat uit 1 glasplaat. Triple glas is ook makkelijk. Dat zijn twee aluminium strips met folie tussen drie glasplaten.

Dubbel glas en HR++ lijken erg op elkaar. Beide soorten hebben twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. In de aluminium strip staat een code geprint. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en kijk of er op de site van de  fabrikant meer informatie staat.

Of doe de aansteker /lucifer test. Hou een vlam voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is zie je dan vier vlammetjes. Hebben de vlammen dezelfde kleur dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur dan is het HR++.

Wat kun je doen tegen condens op de ramen?

Condens aan de buitenkant wat vooral in de ochtend en avond te voorschijn komt is een teken van goed isolatieglas(HR++). Niets meer aan doen! Zit er condens aan de binnenkant van het raam? Dat is een teken van slechte ventilatie. Probeer de ramen of roosters vaker open te zetten zodat er schone droge lucht het huis in kan. Kun je het zowel binnen als buiten niet wegvegen en zit het duidelijk tussen de glasplaten dan heb je te maken met een lekke ruit. het is verstandig deze te laten vervangen.