Ventilatie

Gezonde lucht in huis is voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker bij een goed geïsoleerde woning.

Natuurlijke ventilatie 

Het openzetten van de ramen is de makkelijkste manier om te ventileren. De meeste woningen zijn voorzien van klepramen en roosters bij de ramen. In de winter heeft men vaak de neiging alles dicht te willen gooien omdat er koude lucht binnen komt. Hierdoor wordt de lucht vochtiger binnen en moet je juist meer stoken om het warm te krijgen. Droge koude lucht (van buiten) warmt namelijk veel sneller op dan vochtige lucht. Zorg daarom ook in de winter voor voldoende ventilatie.

Mechanische ventilatie 

Wil je echt heel goed ventileren dan is mechanische ventilatie de oplossing. Een mechanisch systeem signaleert het CO2 en het vochtgehalte in de lucht. Mechanische ventilatie is vooral belangrijk in de keuken of in de badkamer waar het extra vochtig is. In de woonkamer wil je in de winter geen raam open zetten, maar wil je wel gezonde lucht. Dan biedt een ventilatiesysteem met Warmte-terug-Win-installatie (WTW) uitkomst. Het WTW systeem zuigt de ‘vieze’ lucht af en gebruikt de warmte van die lucht om de gezonde buitenlucht te verwarmen, voordat de buitenlucht de woonkamer wordt ingeblazen. Zo heb je toch gezonde lucht zonder dat je last hebt van kou.

Ook slim:

HR++

Dakisolatie

vloerisolatie

Muurisolatie

 

Veelgestelde vragen

Stap 1: Makkelijk besparen

Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat je eerst veel geld moet investeren. De verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en naden en kieren dichten: het is vaak een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het aanzienlijk op je energierekening.
Kijk hier voor alle tips en kleine maatregelen. 

Stap 2: Je woning isoleren

Isoleer je woning om zo veel mogelijk energie te besparen.

Lees alles over muurisolatie

Lees alles over dakisolatie

Lees alles over vloerisolatie

 

Stap 3: Goed ventileren

Gezonde lucht in huis is voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker bij een goed geïsoleerde woning.

Meer informatie over ventilatie

Stap 4: Eigen energie opwekken

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk.

Lees meer over zonnepanelen

Stap 5: Duurzaam verwarmen en koelen

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij.

Leer meer over warmtepompen