Ventilatie

Je woning ventileren is erg belangrijk om schimmel tegen te gaan en om te zorgen voor voldoende frisse, gezonde lucht in huis. Met goede, energiezuinige ventilatie heb je dit snel voor elkaar. En, je woning is nog een stap verder klaar om van het gas af te gaan.

Van het gas af
Alle woningen in Nederland gaan van het gas af. De meeste woningen in Nederland worden dan verwarmd met elektrische apparaten. Bijvoorbeeld via een warmtepomp of een warmtenet. Een standaard warmtepomp verwarmt het cv water tot maximaal 55 graden. Het meest zuinig is het als de temperatuur nog wat verder omlaag kan in de pomp. Warmtenetten gaan in de toekomst standaard water met een lagere temperatuur aanleveren voor verwarming.

Om een woning te kunnen verwarmen met deze ‘lage verwarming’ is het belangrijk dat de warmte in huis niet te snel ontsnapt. Als dat wel zo is, dan moet de warmtepomp vaak op hoge temperatuur werken. Dit leidt dan toch weer tot een te hoog energieverbruik en een kortere levensduur van de warmtepomp. Om de warmte zo goed mogelijk binnen te houden is een goed, energiezuinig ventilatiesysteem net zo belangrijk als kieren dichten en isoleren.   

Zuinig ventileren
In veel woningen komt frisse lucht naar binnen via kieren en roosters, soms in combinatie met een mechanische ventilator. Hierbij komt er in veel gevallen onnodig veel koude lucht naar binnen die moet worden opgewarmd. Dit zorgt voor tocht en het kost meer energie. Ook heb je sneller last van geluid op straat.

Met energiezuinige ventilatie heb je hier minder last van.  Deze ventilatie gebruikt de warmte in huis voor het opwarmen van de verse lucht (warmtewisselaar). Dit maakt het ook een stuk comfortabeler in huis. De standaard ventilatie-roosters combineren daarbij ook niet goed met lage temperatuur-verwarming zoals via een warmtepomp. Dit is omdat deze roosters tochten. Tip: Kies voor een ventilatiesysteem zonder roosters!

Zuinige systemen
Er zijn 3 typen ventilatiesystemen die zorgen dat je minder energie en geld kwijt bent aan het opwarmen van koude buitenlucht:

  • Centrale balansventilatie met warmteterugwinning (WTW)
  • Decentrale balansventilatie met warmteterugwinning (WTW)
  • Een ventilatie box in combinatie met een CO2 sensor en zelfregelende roosters.

Centrale balansventilatie
Dit systeem is bedoeld voor de hele woning en maakt gebruik van een wat grotere ventilatie box met een warmtewisselaar. In deze wisselaar wordt de warmte uit de oude lucht overgedragen op de verse lucht. Zo verdwijnt er vrijwel geen warmte door ventilatie uit je woning. Vaak worden bij dit systeem luchtkanalen in je woning verwerkt, om de verse lucht naar de verschillende ruimtes te brengen. Veel mensen schrikken bij dit idee, maar deze kanalen kunnen netjes worden weggewerkt. Het voordeel van balansventilatie is dat alle roosters dichtgezet kunnen worden, zodat je ook nooit meer last hebt van tocht.

Decentrale balansventilatie met WTW
Dit systeem is bedoeld voor één ruimte in de woning. Het maakt ook gebruik van een ventilatie box met een warmtewisselaar. Dit is een slimme en goedkopere oplossing als je bijvoorbeeld alleen je woonkamer verwarmt. De rest van je woning zou je dan kunnen ventileren met een normale ventilatie box en roosters. Let op dat je dan wel je woonkamer met een deur af kunt sluiten van de rest van je huis zodat de ventilatie en de warmtewisselaar goed werken.

Een ventilatie box in combinatie met een CO2 sensor en zelfregelende roosters
Dit is een systeem met speciale luchtroosters waarbij alleen verse lucht naar binnen komt als dat nodig is. De CO2 sensor meet hoeveel CO (kooldioxide die we uitademen) er in huis is.  De ventilatie box krijgt een signaal als dit te veel wordt. De ventilatie gaat dan harder werken, zodat er meer frisse lucht het huis in komt.

Om normale roosters te vervangen door zelfregelende roosters, moeten wel in de meeste gevallen de ramen uit het kozijn worden gehaald en terug gezet.

Goed om te weten: Bij verwarming met lage temperatuur (warmtepomp of warmtenet) is ventileren met roosters altijd minder optimaal dan balansventilatie. De frisse lucht die door de roosters naar binnen komt blijft een soort tocht. Dit merk je vooral ook met vloer- en wandverwarming. Soms is dit op te lossen met roosters waar elektrische verwarming in zit. Niet per se fijn, want dat kost meer stroom. Zulke roosters zijn ook duurder.

Ook slim:

HR++

Dakisolatie

vloerisolatie

Muurisolatie

 

Veelgestelde vragen

Stap 1: Makkelijk besparen

Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat je eerst veel geld moet investeren. De verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en naden en kieren dichten: het is vaak een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het aanzienlijk op je energierekening.
Kijk hier voor alle tips en kleine maatregelen. 

Stap 2: Je woning isoleren

Isoleer je woning om zo veel mogelijk energie te besparen.

Lees alles over muurisolatie

Lees alles over dakisolatie

Lees alles over vloerisolatie

 

Stap 3: Goed ventileren

Je woning genoeg ventileren is erg belangrijk om schimmel tegen te gaan en om te zorgen voor genoeg frisse, gezonde lucht in huis. Met goede, energiezuinige ventilatie heb je dit snel voor elkaar. En, je woning is nog een stap verder klaar om van het gas af te gaan.

Meer informatie over ventilatie

Stap 4: Eigen energie opwekken

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk.

Lees meer over zonnepanelen

Stap 5: Duurzaam verwarmen en koelen

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij.

Leer meer over warmtepompen