Vloerisolatie

Een warmere vloer én lagere energiekosten. Door je vloer te isoleren voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte je woning in komen. Voor vloerisolatie is de minimale isolatiewaarde Rc 3,5.

Vloerisolatie
Het meeste comfort en een hogere isolatiewaarde bereik je als de isolatie tegen de onderkant van de vloer aan zit. Als de kruipruimte vochtig is, wordt meestal ook een waterdichte folie of schelpen op de bodem geplaatst tegen optrekkend vocht. De minimale hoogte van de kruipruimte voor het aanbrengen van vloerisolatie is doorgaans rond 40-50 centimeter. In de meeste woningen is vloer- of bodemisolatie goed mogelijk.

Bodemisolatie
Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je ook energie. Het is een optie als het isoleren van de onderkant van de vloer in jouw huis niet mogelijk is. Bij bodemisolatie wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor is er minder warmteverlies. Tussen het isolatiemateriaal op de bodem en de onderkant van de vloer zit nog wel (vrij koude) lucht die wordt geventileerd. Bodemisolatie levert dan ook minder comfort en energiebesparing op dan vloerisolatie.

Vloer vervangen
Is je vloer aan vervanging toe? Neem bij een grote verbouwing vloerisolatie dan meteen mee. Een houten of betonnen vloer kun je helemaal vervangen door een geïsoleerde vloer. Bij een houten vloer kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en daar planken of platen op leggen.

Combineer isoleren met ventileren én zonweren

Kijk ook bij:

HR++

Dakisolatie

Muurisolatie

ventilatie

Veelgestelde vragen

Energiebesparen in een huurwoning?

Woon je in een huurwoning en wil je graag verduurzamen? Dat is begrijpelijk, want zo kan je je woonlasten verlagen en je woning comfortabeler maken. Maar als huurder ben je grotendeels afhankelijk van je verhuurder. Lees meer over de mogelijkheden die je kan bespreken met je woningcorporatie en wat je nú alvast zelf kunt doen om kosten te besparen op www.energieloketzoetermeer.nl/verduurzaming-huurwoningen

Wanneer kan ik vloer- of bodemisolatie nemen?

Vloerisolatie dat direct aan de onderkant van je vloer wordt geplaatst, kan aangebracht worden wanneer je een kruipruimte onder je vloer hebt. Een kruipruimte is minstens 40-50 cm hoog. Bodemisolatie is vooral bedoeld om kou en vocht weg te nemen uit je kruipruimte. Het is dus een mooie aanvulling op vloerisolatie, maar kan ook gebruikt worden wanneer je niet genoeg ruimte onder je vloer hebt voor vloerisolatie.

Voor bodemisolatie moet er wel toegang mogelijk zijn tot de kruipruimte en deze moet ten minste 40-50 cm hoog zijn.

Wat is de Rd-waarde?

De Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger dit getal ,hoe meer isolerend vermogen het heeft. Let altijd op de isolatiewaarde bij het kiezen van isolatie. Als je na het uitvoeren van de klus in aanmerking wilt komen voor subsidie is een bepaalde isolatiewaarde soms een eis.

kan ik subsidie krijgen op vloerisolatie?

Voor vloerisolatie is er ISDE-subsidie beschikbaar via de RVO. Controleer voor de aanschaf op de website van RVO welke voorwaarden gesteld worden, bijvoorbeeld de isolatiewaarde en de minimale oppervlakte. Daar vind je ook het subsidiebedrag.

Kan ik mijn vloer isoleren tegen geluid?

Vloerisolatie is geen geluidsisolatie. Een vloer isoleer je van de onderkant, om te voorkomen dat vocht en kou de woning in trekken. Geluidsisolatie is vooral bedoeld voor appartementen, waarbij het materiaal aan de bovenkant van de verdiepingsvloer wordt aangebracht. Dit materiaal is geluiddempend en komt onder de vloer, zoals het parket. Geluidsisolatie heeft geen effect op energiebesparing.