Vloerisolatie

Veeg de vloer aan met de kou!

Een warmere vloer én lagere energiekosten. Door je vloer te isoleren voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte je woning in komen. Voor vloerisolatie is de minimale isolatiewaarde van Rc 3,5.

Vloerisolatie

Het meeste comfort en een hogere isolatiewaarde bereik je als de isolatie tegen de onderkant van de vloer aan zit. Als de kruipruimte vochtig is, wordt meestal ook een waterdichte folie op de bodem geplaatst tegen optrekkend vocht. De minimale hoogte van de kruipruimte voor het aanbrengen van vloerisolatie is doorgaans rond 40-50 centimeter. In de meeste woningen is vloer- of bodemisolatie goed mogelijk.

Bodemisolatie

Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je ook energie. Het is een optie als het isoleren van de onderkant van de vloer in jouw huis niet mogelijk is. Bij bodemisolatie wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor is er minder warmteverlies. Tussen het isolatiemateriaal op de bodem en de onderkant van de vloer zit nog wel (vrij koude) lucht die wordt geventileerd. Bodemisolatie levert dan ook minder comfort en energiebesparing op dan vloerisolatie.

Vloer vervangen  

Is je vloer aan vervanging toe? Neem bij een grote verbouwing vloerisolatie dan meteen mee. Een houten of betonnen vloer kun je helemaal vervangen door een geïsoleerde vloer. Bij een houten vloer kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en daar planken of platen op leggen.

Ook slim:

HR++

Dakisolatie

Muurisolatie

ventilatie

Veelgestelde vragen

Wat is de Rd-waarde?

De Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger dit getal ,hoe meer isolerend vermogen het heeft. Let altijd op de isolatiewaarde bij het kiezen van isolatie. Als je na het uitvoeren van de klus in aanmerking wilt komen voor subsidie is een bepaalde isolatiewaarde soms een eis.

kan ik subsidie krijgen op vloerisolatie?

Er zijn op dit moment wel regelingen voor isolatie. Er zitten altijd wel voorwaarden aan vast. Voor de meeste subsidieregelingen geldt bijvoorbeeld dat je het altijd moet laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden er ook eisen gesteld wat betreft isolatiewaarde en minimale oppervlakte.

Kan ik mijn vloer isoleren tegen geluid?

Vloerisolatie is geen geluidsisolatie. Een vloer isoleer je van de onderkant, om te voorkomen dat vocht en kou de woning in trekken. Geluidsisolatie is vooral bedoeld voor appartementen, waarbij het materiaal aan de bovenkant van de verdiepingsvloer wordt aangebracht. Dit materiaal is geluiddempend en komt onder de vloer, zoals het parket. Geluidsisolatie heeft geen effect op energiebesparing.

Kan ik vloerisolatie combineren met vloerverwarming?

Wil je echt warme voeten? Dan is vloerisolatie alleen niet genoeg, maar raden we aan om ook te kiezen voor vloerverwarming. De vloerisolatie voorkomt dat de warmte van de vloerverwarming ook naar beneden uitstraalt. En de isolatie voorkomt dat er vocht onder je vloer komt. Vloerverwarming is dus een slimme combinatie met vloerisolatie, en je bent dan goed voorbereid op duurzame verwarmingssystemen zoals een warmtepomp.

Bewoners aan het woord: Anne over gas besparen

“Ik wil gas besparen, dat is voor mij het belangrijkste doel van het isoleren van de muren en vloer. Het financiële plaatje en comfort speelt natuurlijk ook mee, maar ook als het niet rendabel was had ik dit gedaan.” Het comfort in Anne’s huis is nog meer verbeterd door de vloerverwarming. Via de energieleverancier heeft hij vernomen dat hij meer dan 500 kuub gas heeft bespaard. En dat is nog niet eens voor een heel jaar. Dat zegt natuurlijk veel! “Ik vind het heel prettig om te zien hoe het gaat met het verbruik, zo houd je inzicht in je investering.”