Warmtepomp

Energiezuinig en duurzaam verwarmen!

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor het verwarmen van jouw woning en water? Is jouw woning goed geïsoleerd én geventileerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij wonen.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Dat doet die heel efficiënt: van 1 kWh stroom wordt 2 tot 5 kWh warmte gemaakt. Omdat een warmtepomp stroom gebruikt, zal je merken dat – bij gebruik ervan – je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas verbruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag in vergelijking met een ketel op gas. 

 • Met een hybride warmtepomp is dat zo’n 25% omlaag
 • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% omlaag
 • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% omlaag

 

De hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is én zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. De hybride warmtepomp is een goede optie als je woning niet heel goed geïsoleerd kan worden.

De volledig elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt je hele woning zelf en zorgt voor warm water in je badkamer en keuken. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater.

Op dit moment zijn er diverse warmtepompen op de markt:

 • Grond-water (bodem) warmtepomp
 • Water-water warmtepomp
 • Lucht-water warmtepomp
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Warmtepomp-panelen

Een standaard warmtepomp verwarmt het water (voor cv of vloerverwarming) tot maximaal 55 graden. Het meest zuinig is het als de temperatuur in de pomp nóg verder omlaag kan. Warmtenetten gaan in de toekomst alleen nog maar water met een lagere temperatuur aanleveren voor verwarming.


Zo verwarm je je woning optimaal met een warmtepomp

 • Zorg voor een goede isolatie van je woning, maak alle kieren in huis dicht en zorg voor een zuinig ventilatiesysteem. Met de gratis energiescan van DEZo zie je hoeveel warmte er nu uit je woning ontsnapt én kan je het effect van mogelijke verbeteringen zien.
 • Als je met lage temperatuur verwarmt, duurt het langer voordat een ruimte warm is. Is je woning voldoende energiezuinig gemaakt? Dan kan je meestal je woning verwarmen met de radiatoren die er al hangen. Waar nodig, kan je deze vervangen door lage temperatuur-convectoren (een ander model radiator). Je kan ook kiezen voor vloer- of wandverwarming. Dat is nog zuiniger én comfortabeler!
 • Laat een ventilatiesysteem installeren waarbij je geen roosters meer nodig hebt. Deze veroorzaken tocht. Je kan ook roosters laten plaatsen met een verwarmingselement erin (verwarmingslint). Deze zijn wel duurder en verbruiken meer stroom.


Vergunning
Wil je een warmtepomp installeren aan de voor- of zijkant van je woning, waardoor deze zichtbaar is vanaf de openbare weg (stoep, straat of parkeerplaats)? Dan moet je een vergunning aan vragen bij de gemeente. Je kunt dit online doen via het omgevingsloket.nl of je kunt langsgaan bij het stadskantoor. 

Wil je een bodemwarmtepomp? Maak dan een melding daarvan! Klink via omgevingsloket.nl op “Melding realiseren van een gesloten bodem energie systeem”. Voor een luchtwarmtepomp en een hybride warmtepomp is een melding maken niet nodig.

Ook slim:
Lage temperatuur verwarming

Zonnepanelen

Zonneboiler

Veelgestelde vragen

Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig voor het verkrijgen van energie. Dat hoeft geen buitenunit te zijn. Er zijn bijvoorbeeld de volgende alternatieven:

 • Een bodembron
 • PVT panelen
 • Een lucht-watersysteem waarbij de hele installatie binnen zit en de luchtinlaat via gevel of dak gaat.

Wat is een warmtepomppaneel ?

Dit is een speciaal soort PVT-Zonnepaneel dat werkt in combinatie met een warmtepomp. Dit paneel levert zowel elektriciteit als warmte. Aan de bovenzijde zitten zonnecellen net zoals bij een zonnepaneel en aan de achterkant zit een warmtewisselaar die warmte uit de lucht haalt. De zonnepanelen zijn in de zomer koeler waardoor ze een hoger rendement hebben en je maakt optimaal gebruik van je dakoppervlak.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Net als bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte via een ventilator uit de buitenlucht gehaald. Hiermee wordt alleen geen water verwarmd maar de verwarmde lucht wordt direct afgegeven aan de lucht in de woning. Dit type warmtepomp kan vaak ook als airco worden ingezet om te koelen. Het is vooral geschikt om 1 ruimte mee verwarmen of koelen.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Deze warmtepomp haalt de warmte middels een ventilator uit de buitenlucht en zet dit om in warm water voor verwarming en tapwater. De investering is lager dan die van bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp. Het rendement is wel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is belangrijk je goed te laten informeren en te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook in de koudste wintermaanden kan genieten van een comfortabel huis.

Wat is een water-water warmtepomp?

Bij dit type warmtepomp wordt warmte uit oppervlaktewater of grondwater gehaald en gebruikt voor verwarming en tapwatervoorziening van de woning. Voor dit systeem moeten er twee bronnen geboord worden wat het een kostbare investering maakt. Het rendement ligt in vergelijking met sommige andere systemen wel hoger omdat de temperatuur van het grondater vrij constant is. In de zomer kan het systeem het huis op een natuurlijke manier koelen.