Warmtepomp

Energiezuinig en duurzaam verwarmen!

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas verbruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager, namelijk:

  • Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% lager.
  • Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

 

De hybride warmtepomp 

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in je huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Het is een goede optie als je huis niet zeer goed geïsoleerd kan worden.

De all-electric warmtepomp

Een volledig elektrische luchtwarmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water in de badkamer en keuken. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater.

Op dit moment zijn er diverse warmtepompen op de markt:

  • Grond-water (bodem) warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Lucht-water warmtepomp
  • Lucht-lucht warmtepomp
  • Warmtepomp-panelen

Een standaard warmtepomp verwarmt het water (voor cv of vloerverwarming) tot maximaal 55 graden. Het meest zuinig is het als de temperatuur nog wat verder omlaag kan in de pomp. Warmtenetten gaan in de toekomst alleen nog maar water met een lagere temperatuur aanleveren voor verwarming.

Om een warmtepomp met goed resultaat te gebruiken voor de verwarming van je woning, zijn er aantal voorwaarden:

  • De isolatie van je woning moet goed genoeg zijn, en alle kieren moeten zijn dichtgemaakt. Ook moet je een zuinig ventilatiesysteem hebben. Via de woningplanner kun je inschatten hoeveel warmte er nu uit je woning ontsnapt en het effect van mogelijke verbeteringen zien.
  • Werken met verwarming met lage temperatuur zorgt ervoor dat het langer duurt om een ruimte te verwarmen. Als je woning zuinig genoeg is gemaakt, kan je vaak je woning warm krijgen met de radiatoren die er al hangen. Soms moeten deze worden vervangen door lage temperatuur-convectoren (een ander model radiator). Je kan ook kiezen voor vloer of wand verwarming. Dat is nog zuiniger comfortabeler.
  • Laat bij voorkeur een ventilatiesysteem installeren waarbij je geen roosters meer nodig hebt, omdat deze tocht veroorzaken. Je kan roosters laten plaatsen met een verwarmingselement (verwarmingslint), maar deze zijn duurder en verbruiken meer stroom.

Voor een bodemwarmtepomp moet je op omgevingsloket.nl een “Melding realiseren van een gesloten bodem energie systeem” doen. Voor een luchtwarmtepomp en een hybride warmtepomp is een melding of vergunning niet nodig.

Ook slim:
lage temperatuur verwarming

zonnepanelen

zonneboiler

Veelgestelde vragen

Heeft een warmtepomp altijd een buitenunit?

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig voor het verkrijgen van energie. Dat hoeft geen buitenunit te zijn. Er zijn bijvoorbeeld de volgende alternatieven:

  • Een bodembron
  • PVT panelen
  • Een lucht-watersysteem waarbij de hele installatie binnen zit en de luchtinlaat via gevel of dak gaat.

Wat is een warmtepomppaneel ?

Dit is een speciaal soort PVT-Zonnepaneel dat werkt in combinatie met een warmtepomp. Dit paneel levert zowel elektriciteit als warmte. Aan de bovenzijde zitten zonnecellen net zoals bij een zonnepaneel en aan de achterkant zit een warmtewisselaar die warmte uit de lucht haalt. De zonnepanelen zijn in de zomer koeler waardoor ze een hoger rendement hebben en je maakt optimaal gebruik van je dakoppervlak.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Net als bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte via een ventilator uit de buitenlucht gehaald. Hiermee wordt alleen geen water verwarmd maar de verwarmde lucht wordt direct afgegeven aan de lucht in de woning. Dit type warmtepomp kan vaak ook als airco worden ingezet om te koelen. Het is vooral geschikt om 1 ruimte mee verwarmen of koelen.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Deze warmtepomp haalt de warmte middels een ventilator uit de buitenlucht en zet dit om in warm water voor verwarming en tapwater. De investering is lager dan die van bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp. Het rendement is wel afhankelijk van de buitentemperatuur. Het is belangrijk je goed te laten informeren en te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook in de koudste wintermaanden kan genieten van een comfortabel huis.

Wat is een water-water warmtepomp?

Bij dit type warmtepomp wordt warmte uit oppervlaktewater of grondwater gehaald en gebruikt voor verwarming en tapwatervoorziening van de woning. Voor dit systeem moeten er twee bronnen geboord worden wat het een kostbare investering maakt. Het rendement ligt in vergelijking met sommige andere systemen wel hoger omdat de temperatuur van het grondater vrij constant is. In de zomer kan het systeem het huis op een natuurlijke manier koelen.