Verduurzamen: Vertrouwen en lef

Marc van Haastregt (49) verduurzaamde samen met zijn vrouw Desiree hun eerste woning. En ook hun huidige woning aan de Salomeschouw is volledig aardgasvrij! Als biologiedocent moet hij immers doen wat hij zijn leerlingen meegeeft: de aarde leefbaar houden. Met subsidies én een maandelijkse energierekening van slechts 30 euro, loonde zijn investering in zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp.

Volledig aardgasvrij
Marc is volledig voor het verduurzamen van zijn woning gegaan. Marc: ‘Natuurlijk helpt elke kleine en grote stap, maar als je écht aardgasvrij wil wonen, kan je het niet half doen. Als je – net zoals wij – voor een warmtepomp kiest die jouw water elektrisch verwarmt, moet je óók je vloer en dak isoleren, en kiezen voor lage temperatuur radiatoren. Een warmtepomp gebruikt veel elektriciteit, vooral in de winter. Het kan dus slim zijn zonnepanelen te plaatsen op je dak, zodat je die elektriciteit in de zomer kan terugverdienen! Dit maakte voor ons de warmtepomp betaalbaar. Omdat we helemaal geen gas meer gebruiken, wordt binnenkort onze gasaansluiting verwijderd. In plaats daarvan komt een wateronthardingsinstallatie, zodat bijvoorbeeld mijn wasmachine, kranen en verwarming langer meegaan. Ook dat is duurzaam! En autorijden doen we elektrisch. We zijn eigenlijk als een malle met verduurzaming aan de slag gaan en dat werkte goed. Maar weet: je kan het ook stap voor stap doen. Begin bijvoorbeeld met isoleren en vervang over een aantal jaar je kozijnen of leg vloerverwarming aan. Elke stap helpt met het verminderen van je energieverbruik en -kosten.’

Durven investeren
We kunnen er niet omheen: grote, duurzame stappen zetten kost geld. Marc: ‘Maar ik zie het ook als een investering, want uiteindelijk verdient het zich terug doordat je energie bespaart. Ik heb geen gas- of benzinekosten meer en betaal alleen nog maar voor mijn elektra. Ik kan over een tijd pas inschatten hoe de kostenbesparing is in mijn huidige woning, maar in mijn eerste duurzame huis betaalde ik maandelijks slechts 30-50 euro voor energie. Dat was inclusief autoverbruik, koken, douchen en het verwarmen van het huis. Zo’n kostenbesparing is aan het begin lastig in te schatten. Je moet dus kunnen en durven investeren. Een beetje vertrouwen en lef hebben helpt!’ Gelukkig kan je voordelig lenen bij het Warmtefonds en is er ook een hoop subsidie te verkrijgen om je te helpen het verduurzamen te betalen. Marc: ‘Het aanvragen van de landelijke subsidies is soms wat lastig. Je moet foto’s maken van de stappen die je hebt gezet en veel details opsturen. Maar je kan wel verschillende subsidies tegelijk aanvragen en dat zijn best grote bedragen!’.

De warmtepomp centraal
Wil je een gunstig energielabel of aardgasvrij wonen? Kies voor een warmtepomp en maak op tijd een plan. De levertijd van zo’n pomp kan best oplopen. Dus start met het uitkiezen van de juiste warmtepomp – kijk hiervoor bij verschillende bedrijven en laat je informeren – en ontdek wat ervoor nodig is om deze zo goed mogelijk te laten functioneren. Bijvoorbeeld: de ramen vervangen door HR++ glas, goede kozijnen plaatsen, vloerverwarming installeren, en je dak en vloer isoleren. Daarna pas kan de warmtepomp die je uitgekozen hebt ook daadwerkelijk geplaatst worden! De warmtepomp staat centraal bij een A+++ energielabel. Ook al wordt deze maatregel pas als allerlaatst geïnstalleerd, het begint wél bij jouw keuze hiervoor, de rest van de maatregelen staan in dienst van deze. Check wel of je genoeg ruimte hebt voor een warmtepomp, want het is best een grote installatie. En een tip: maak de buiten-unit niet vast aan je huis, want deze trilt en dat merk je in je hele woning. Zorg dus dat je buiteninstallatie los staat.’

Niet 5 planeten, maar 1
Als biologiedocent vertel ik mijn leerlingen dat we op een te grote voet leven en dat we écht moeten verduurzamen om de aarde leefbaar te houden. Dan moet ik dat zelf ook doen: practice what you preach! Met mijn 28 zonnepanelen wek ik bijvoorbeeld alle energie op die ik nodig heb. Maar we moeten allemaal iets doen, wat we ook kunnen – wek je energie duurzaam op, recycle, douche korter. Als we allemaal de levensstandaard aanhouden die we nu hebben, hebben we 5 planeten nodig om dit aan te kunnen. We hebben er maar 1. Dat kan misschien nog een paar jaar zo door, maar je kinderen of kleinkinderen hebben straks last van de gevolgen.