Zonnepanelen

Haal schone energie uit de zon!

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk.

Voordat je voor zonnepanelen kiest is het belangrijk om te weten of je dak geschikt is. Hoe groot is je dak? Als je een schuin dak hebt, moet je rekening houden met de ligging. Ligt je dak op het noorden, oosten, zuiden of westen? Het beste is een dak op het zuiden, maar ook het westen en oosten kan zeer rendabel zijn. Ligt je dak op het noorden? Laat dan de installateur berekenen of het uit kan. Op een plat dak kun je zonnepanelen in alle gewenste richtingen leggen.

Het kan zijn dat er op bepaalde plekken van je dak schaduw valt door bijvoorbeeld een dakkapel van de buren of een boom in je tuin. Dat er schaduw valt wil niet meteen zeggen dat het dak niet geschikt is.

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat jij geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom.

Let op: de salderingsregeling blijft tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Daarna bouwt de overheid de regeling geleidelijk af. In 2031 stopt de regeling. Het kabinet bouwt de regeling af omdat de prijzen van zonnepanelen sterk dalen. Zonder financiële steun van de overheid blijft het ook aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Volgens het kabinet zal de terugverdientijd ongeveer 7 jaar blijven.

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je meestal geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten en bij plaatsing van zonnepanelen op de grond (veldopstelling). Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl voor een vergunningcheck.

Ook slim:

warmtepomp

zonneboiler

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen tegen schaduw op mijn dak door bomen?

Bomen kappen om zo optimaal gebruik te maken van zonnepanelen is een verkeerde gedachte. De gemeente zal hier ook niet gauw in meegaan omdat bomen CO2 opnemen en zeer belangrijk zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast bevorderen bomen de verkoeling van de omgeving, zorgt het voor schonere lucht en maakt het de wijk beter qua woonbeleving. Die voordelen zijn groter dan het beetje extra stroom dat de zonnepanelen meer zouden kunnen opleveren.

Wat is een warmtepomppaneel ?

Dit is een speciaal soort PVT-Zonnepaneel dat werkt in combinatie met een warmtepomp. Dit paneel levert zowel elektriciteit als warmte. Aan de bovenzijde zitten zonnecellen net zoals bij een zonnepaneel en aan de achterkant zit een warmtewisselaar die warmte uit de lucht haalt. De zonnepanelen zijn in de zomer koeler waardoor ze een hoger rendement hebben en je maakt optimaal gebruik van je dakoppervlak.

Hoeveel zonepanelen heb ik nodig ?

Dit kun je het beste laten berekenen door een installateur. Voor de berekening heb je in ieder geval de jaarnota van je energieleverancier nodig. Hierop staat hoeveel kWh (kilowattuur) je hebt gebruikt. De installateur kijkt voor de offerte naar de mogelijkheden op jouw dak. De helling, beschikbare ruimte en eventuele schaduw hebben invloed op de opbrengst. Afhankelijk van die zaken en het WP (Watt-piek) vermogen van de het type zonnepaneel wordt het aantal bepaald.

Veranderd er iets in je huishouden dan is het verstandig dit gelijk mee te nemen in het offertegesprek. Denk dan bijvoorbeeld aan verandering in aantal bewoners. Of aanschaf van een elektrische auto, warmtepomp of nieuwe keuken met inductie. Dit soort dingen bepalen of je eventueel meer of minder stroom gaat gebruiken in de toekomst en of je alvast rekening moet houden met uitbreiding van het aantal panelen.

Is het interessant om zonnepanelen te huren?

Door zonnepanelen te huren heb je geen investering vooraf en betaal je voor een aantal jaren een vast bedrag per maand. Na die periode ben je verplicht de panelen over te nemen. Het ontbreken van de investering vooraf  klinkt goed maar het nadeel is dat je per saldo duurder uit bent dan wanneer je zonnepanelen koopt.

Wat is een micro-omvormer ?

De meeste systemen worden aangesloten op een enkele omvormer. Wanneer je kiest voor micro-omvormers dan krijgt elk paneel een eigen omvormer. De kosten liggen hoger maar het voordeel is dat elk paneel apart gemonitord kan worden. Ook als je gedeeltelijk schaduw hebt kun je meer opbrengst uit het systeem halen met micro-omvormers.