Zonneboiler

Verwarm water met de zon

Douchen op zonne-energie. Dat kan met een zonnecollector op je dak en zonneboiler in huis. Je bespaart er bijna de helft van je kosten voor warm water mee.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat in huis om het warme water in op te slaan. In de zomer levert een zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet. Bang voor een koude douche? Geen zorgen. Als er minder zonlicht is, zorgt je cv-ketel of warmtepomp voor warm water.

Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler ongeveer 180 m3 gas. Dat is € 150 per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n € 130 euro over. Omdat je ook kosten hebt voor onderhoud (€ 10 euro per jaar) en voor stroomgebruik van de pomp (€ 10 voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp).

Ook slim:

zonnepanelen

warmtepomp

Veelgestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig voor een zonneboiler ?

Het is meestal niet nodig om de collectoren op het dak te kunnen plaatsen. Het moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De collectoren mogen bijvoorbeeld niet uitsteken en bij een plat dak niet te dicht bij de rand staan. Op een rijksmonument of in een beschermd stadsgezicht mag je meestal geen collectoren plaatsen. In ieder geval niet als ze zichtbaar zijn.

kan ik subsidie krijgen voor een zonneboiler?

Voor zonneboilers is er de ISDE subsidie beschikbaar van de RVO. Controleer voor de aanschaf  op de website van RVO of de zonneboiler op de apparatenlijst staat van deze subsidie. Daar vind je ook het subsidiebedrag.

Is een zonneboiler wel rendabel?

Dat hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Zonnepanelen verdien je sneller terug dan een zonneboiler. Heb je naast zonnepanelen nog ruimte over op je dak dan is het een prima extra stap.