Lage temperatuur verwarming

Extra besparen op stookkosten

Lage temperatuur verwarming (LTV) is uitermate geschikt om goed geïsoleerde woningen te verwarmen. Met een lage temperatuur verwarming kan de temperatuur van het water wat door de installaties stroomt verlaagd worden tot 55 graden(normaal 80 graden). Zo hoeft je CV het water minder te verwarmen en verbruik je minder energie.

De meest bekende vorm van laag temperatuur verwarming is vloerverwarming. Als je gaat verbouwen zeker het overwegen waard om het gelijk mee te nemen in de plannen. Maar het kan ook zijn dat je die aanpassing iets te ingrijpend vindt. Tegenwoordig zijn er ook alternatieven zoals muurverwarming en laag temperatuur radiatoren of convectoren. De radiatoren hebben over het algemeen een iets groter oppervlak.

LTV kun je combineren met alle verwarmingsinstallaties. As je het combineert met een warmtepomp dan bespaar je het meest op je energiekosten. Hoe lager de aanvoertemperatuur van het cv-water is, hoe minder elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om het huis te verwarmen.

Ook slim:

warmtepomp

 

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn woning op lage temperatuur verwarmen ?

Niet elke woning is geschikt voor LTV. De woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Als je geen vloer- of muurverwarming hebt is het goed om te kijken of de bestaande radiatoren geschikt zijn of vervangen moeten worden. Het is mogelijk speciale ventilatoren te kopen om oude radiatoren te helpen de warmte beter te verdelen. Je kan testen of de woning goed verwarmt wordt op lage temperatuurdoor de aanvoertemperatuur een week te verlagen naar 50 graden.