Natuurvriendelijk isoleren

Wil je je woning isoleren? Volgens de wet moet je eerst onderzoeken of er beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, in je woning een nest hebben gebouwd. Je kunt ook kiezen voor natuurvriendelijk isoleren.

Wil je je woning isoleren? Volgens de wet moet je eerst onderzoeken of er beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, in je woning een nest hebben gebouwd. In de spouwmuur, bij je gevel of onder je dakpannen bijvoorbeeld! Je kunt ook kiezen voor natuurvriendelijk isoleren.

Beschermde dieren in huis
Woningen zijn, naast huizen voor onszelf, uitstekende plekken voor vogels en vleermuizen om in te wonen. In de gevels en onder de dakpannen zitten tijd gaten en kieren, groot genoeg voor vogels en vleermuizen om door te kruipen. Hierdoor kunnen de dieren onder dakpannen komen, in spouwmuren kruipen en rondom schoorstenen nestelen. Vaak hebben we niet eens door dat de dieren hier wonen. Ze doen daar niemand kwaad. Sterker nog, vleermuizen bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat wij minder last van muggen hebben. Waarom hebben we het nu dan over ze? Omdat ze beschermde dieren zijn. Het gaat in Nederland niet goed met de huismus, gierzwaluw en de vleermuis. Ze staan op de ‘rode lijst’ van ernstig bedreigde soorten. Hun bescherming ligt vast in de Omgevingswet.

Omgevingswet & verduurzamen
Deze wet zegt dat deze soorten beschermd zijn: je mag ze niet verstoren of doden, en ook hun verblijfplaatsen mogen niet gesloopt worden. Dat betekent dat je niet zomaar isolerende werkzaamheden aan je woning mag uitvoeren (met name: spouwmuurisolatie en het isoleren van je dak). Om wel te kunnen verduurzamen, op een manier die voorkomt dat dieren mogelijk gedood worden, moet je volgens deze wet ecologisch onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van deze soorten. Als die aanwezigheid wordt vastgesteld is het nodig een ontheffing aan te vragen om de werkzaamheden uit te laten voeren en maatregelen te treffen zodat de dieren veilig uit de woning kunnen komen, en op zoek kunnen naar alternatieve verblijfplaatsen.

Natuurvriendelijk isoleren
Als je besluit om dit niet te doen, dan adviseren wij om natuurinclusief te isoleren volgens de Methode Natuurvriendelijk Isoleren. Kies dan voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert en aangesloten is bij de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. En houdt rekening met de natuurkalender door buiten de kraam- en broedperiode en de winterrust te isoleren. Dit betekent dat tussen 1 april – 31 juli, en 1 november – 15 maart géén werkzaamheden mogen worden uitgevoerd, tenzij de woning voorafgaand aan deze periodes natuurvrij is gemaakt.

Meer weten?
Kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Hier vind je meer informatie, en waar je bij je aannemer naar moet vragen. Als je meer wil weten over jouw specifieke situatie, dan kun je ook op www.omgevingswet.overheid.nl meer informatie vinden, en voor jouw woning een vergunningscheck doen.