Snelle bespaartips
Energie besparen kan simpel zijn en het hoeft geen of weinig geld te kosten. Veel kleine aanpassingen bij elkaar scheelt al enorm op je energierekening.
Wist je dat de gemiddelde energierekening voor ruim 40 procent bestaat uit verwarmingskosten? Alle apparaten en verlichting in huis zorgen samen voor zo’n 30 procent van de energiekosten. En warm water is verantwoordelijk voor zo’n 10 procent, waarvan het meeste voortvloeit uit het douchen. Het is dus het meest effectief om met het verwarmen van je woning, het gebruik van je apparaten, verlichting én watergebruik energie te besparen. Lees hier hoe je met kleine veranderingen een grote impact kan maken!
Verwarming
Met tien makkelijke tips verwarm je je huis zonder energie te verspillen. Goed nieuws: sommige zijn helemaal gratis, het gaat vooral om slim omgaan met je verwarming!
- Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger van een paar euro gaan deuren automatisch dicht.
- Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden. Hiermee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Als je de verwarming een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
- Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Nog steeds koud? Trek een extra trui aan.
- Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
- Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Kies in plaats daarvan voor extra dekens of truien, als je het koud hebt.
- Verlaag de aanvoertemperatuur van de cv-ketel van 80 naar 60 graden. Dat scheelt veel energie. Lees hier meer.
- Voorzie de cv-buizen van buisisolatie in onverwarmde ruimtes. Vaak is de ruimte waar de cv hangt niet verwarmd.
- Breng tochtstrips aan bij deuren en ramen waar het in de winter merkbaar tocht.
- Overweeg radiatorfolie te plaatsen als er veel warmte via de muren naar buiten gaat.
- Laat je cv -ketel goed afstellen. ‘Waterzijdig inregelen’ noemen de kenners dat. Dit voorkomt dat er onnodig veel water in het systeem circuleert wat opgewarmd moet worden. Waterzijdig inregelen kost best wat tijd en kan daarom een paar honderd euro kosten, afhankelijk van hoe lang de monteur hiermee bezig is.
Apparaten en verlichting
Zo ga energiezuinig om met apparaten en verlichting én maak bewuste keuzes bij de aankopen van nieuwe apparaten en lampen:
- Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by.
- Let bij de aankoop van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid ervan. Dat herken je aan het energielabel ‘A+++’. Laat je niet misleiden: bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, klinkt een ‘A+ label’ goed, maar dit is juist het minst zuinige label.
- Heb je een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan is het voordeliger om deze oude apparaten te vervangen, ook al werken ze nog prima. Ze verbruiken namelijk veel stroom.
- Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is én was op lage temperaturen (bijvoorbeeld 15 of 30 graden). Was drogen? Hang de was op in plaats van een wasdroger te gebruiken.
- Verlichting is verantwoordelijk voor gemiddeld 13 procent van onze elektriciteitsrekening. Vervang daarom je gloeilampen of halogeenlampen door ledverlichting. Hiermee kun je flink besparen, want een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
- Benut daglicht optimaal door de gordijnen open te doen en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
Warm water
Lees hieronder tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op je comfort! Zo bespaar je op je energierekening en milieubelasting.
- Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of douchecoach (zandloper) die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
- Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Let daarom op de verpakking van de douchekop. Daarop staat vaak het waterverbruik vermeld.
- Installeer thermostaatkranen in huis. Dan is het water sneller op de gewenste temperatuur.
- Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.
Bron: Milieucentraal