Stappenplan Aardgasvrij wonen

Uiterlijk in 2050 is iedereen in Nederland overgestapt van aardgas naar een duurzame energiebron. In Zoetermeer willen we dat al in 2040 voor elkaar hebben. Aardgas zorgt namelijk voor CO2 -uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde. Op dit moment gebruiken we meer energie dan eigenlijk nodig is om onze woningen te verwarmen. Daarom begint aardgasvrij wonen met je woning energiezuiniger maken door deze goed te isoleren. Natuurlijk in combinatie met goede ventilatie en zonwering. Binnen de komende 20 jaar zal er ook voor joú een natuurlijk moment zijn om deze verandering te gaan maken. Bijvoorbeeld als je jouw woning gaat opknappen of als de cv-ketel stuk gaat. Om als gemeente volledig aardgasvrij te worden, zoeken wij samen met inwoners en bedrijven naar haalbare en betaalbare alternatieven voor aardgas.

Natuurlijk kan je nú zelf al aan de slag! Je kunt met het isoleren en ventileren van je woning bijvoorbeeld al bezuinigen op je energiekosten en de eerste stap zetten naar aardgasvrij wonen. Wanneer je gaat verbouwen of aan de slag gaat met het onderhoud van je woning, kan je ook kijken of dat gecombineerd kan worden met verduurzaming. Door deze werkzaamheden te combineren bespaar je tijd en kosten!

Bekijk de energiebespaartips of doe de gratis energiescan

Palenstein aardgasvrij

Palenstein is de eerste wijk in Zoetermeer waar gekeken wordt welke alternatieven er zijn voor aardgas. Gemeente Zoetermeer, woningcorporaties De Goede Woning, Vestia, Vidomes en netbeheerder Stedin hebben in 2017 de ‘Green Deal Aardgasvrij Palenstein’ ondertekend. Hierin is de ambitie ontstaan om alle nieuwbouw aardgasvrij te ontwikkelen en daarnaast de huurwoningen van de woningcorporaties, de Verenigingen van Eigenaren en het gemeentelijk vastgoed vóór 2040 aardgasvrij te hebben. Bekijk hieronder de video van wijkwethouder Robin Paalvast.

 

Bekijk video