Stappenplan Aardgasvrij wonen

In 2050 moet iedereen in Nederland overgestapt zijn van aardgas naar een duurzame energiebron. In Zoetermeer willen we dat al in 2040 hebben bereikt. Aardgas zorgt namelijk voor CO2 uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde. Aardgasvrij wonen is makkelijker als er minder energie nodig is. Daarom gaan we eerst zorgen voor energiezuiniger en gezonder wonen. In de komende 20 jaar zijn er voor iedereen natuurlijke momenten om hier in mee te gaan. De gemeente gaat in een gezamenlijk proces op zoek naar  haalbare en betaalbare alternatieven om volledig aardgasvrij te worden. Als die voldoende beschikbaar zijn zal de gemeente een besluit nemen hoe en wanneer een wijk definitief van het aardgas gaat.

Los van wat de plannen van de gemeente zijn kun je zelf ook al aan de slag. Je kunt met het isoleren van je huis bijvoorbeeld al bezuinigen op je energiekosten en de eerste stap zetten naar aardgasvrij. Wanneer je gaat verbouwen of aan de slag gaat met het onderhoud van je woning kun je ook kijken of dat gecombineerd kan worden met verduurzaming. Door het combineren van de werkzaamheden kun je behoorlijk wat kosten besparen.

Palenstein aardgasvrij

Palenstein is de eerste wijk in Zoetermeer waar gekeken wordt welke alternatieven er zijn voor aardgas. Gemeente Zoetermeer, woningcorporaties De Goede Woning, Vestia, Vidomes en netbeheerder Stedin hebben in 2017 de ‘Green Deal Aardgasvrij Palenstein’ ondertekend. Hierin is de ambitie geformuleerd om de wijk vóór 2040 aardgasvrij te hebben. Klik hieronder door naar een filmpje van wijkwethouder Robin Paalvast.

 

Bekijk filmpje