Samen verduurzamen met de subsidie Handen Ineen!

Publicatiedatum: juni 6, 2023

Onderstaande projecten van bewoners die samen willen verduurzamen, zijn met behulp van de subsidie Handen Ineen gestart! Dit geld kunnen zij besteden aan onderzoek en proceskosten, zoals het verspreiden van flyers en het organiseren van bewonersavonden. De buurtinitiatieven spelen een cruciale rol bij het creëren van bewustwording omtrent energiebesparing en het betrekken van andere bewoners. Benieuwd naar hun initiatieven? Lees snel verder!

Koepeltjesbuurt
De koepeltjesbuurt bestaat nu 50 jaar. Binnen de wijk staan 99 koepelwoningen en 17 tentdakwoningen. Drie initiatiefnemers zijn er Werkgroep Groen & Duurzaam gestart. Ze onderzochten gezamenlijk de isolatie van het platte dak én de mogelijkheden voor een groen dak en zonnepanelen. De kenmerkende oranje koepeltjes leverden vochtproblemen op, dus ook daar werd onderzoek naar gedaan. De Werkgroep Groen & Duurzaam startte met het uitzetten van een enquête in de buurt. Ze organiseerden daarna diverse bijeenkomsten om de opgedane lessen en ervaringen met de buurt te delen. Lees hier meer over dit initiatief.

Landenbuurt
De Belangenvereniging Verduurzamen Landenbuurt (BVVL) bestaat sinds 2022 en telt 129 leden. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten over onderwerpen, zoals een kapotte cv-ketel of te hoge energierekening. Bij 412 Slokker-woningen wil de vereniging verduurzamingsstappen in kaart brengen. Denk hierbij aan eenvoudige isolatiemaatregelen, spouwmuurisolatie, vervanging van ramen of kozijnen, vloerisolatie, dakisolatie en zonnepanelen. Via bijeenkomsten brengen zij huiseigenaren van de Slokkerwoningen op de hoogte van de inzichten en resultaten van hun onderzoek. Lees hier meer over dit initiatief.

Palenstein Fortwoningen
De initiatiefgroep Fortwoningen is opgericht door vier woningeigenaren. Zij verdiepten zich in goede ventilatie in huis. De huizen uit de jaren 70 hebben namelijk geen mechanische afzuiging. Uit de energiescans van DEZo is gebleken dat de CO2-gehaltes in huis te hoog zijn. Een onafhankelijk bureau onderzocht hoe het leefklimaat in de woningen beter kon. Is het bijvoorbeeld slim om ventilatieroosters toe te passen bij het plaatsen van dubbel of trippel glas? De resultaten werden gedeeld met de 85 huiseigenaren tijdens een bijeenkomst. Lees hier meer.

Vogelhoek
Kopersvereniging De Vogelhoek (1963) bestaat uit 150 leden, die allemaal eenzelfde woningtype hebben. Samen aan de slag met verduurzaming leek dus nuttig! Na verschillende energiescans onderzocht de vereniging de mogelijkheden voor dakisolatie en een warmtepomp. Met behulp van de subsidie Handen Ineen oriënteerden ze zich op verschillende methoden en producten, waarna offertes opgevraagd werden. Hun bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de buurt. Lees hier meer over dit initiatief.

Driemanspolder
Driemanspolder hoort bij de eerste wijken van Zoetermeer die van het aardgas af gaan. De werkgroep Duurzaamheid van de Belangengemeenschap Driemanspolder (BGD) heeft een plan uitgewerkt om buurtbewoners met BOB- én Drive-in-woningen hierbij te ondersteunen. Op basis van een technisch onderzoek bij deze woningen is een uitgebreid en gedetailleerd advies beschikbaar gekomen, hoe buurtgenoten hun woning optimaal kunnen isoleren en zich kunnen voorbereiden op gasloos verwarmen. Ze zetten de subsidie Handen Ineen ook in om communicatiemiddelen te ontwikkelen. Korte filmpjes, zoals ‘Hoe hebben mijn buren het opgelost?’ bijvoorbeeld. Lees hier meer over dit initiatief.

Bekijk de andere buurtinitiatieven op Doe mee! | Energieloket Zoetermeer

Nieuwe subsidieronde Handen Ineen 2025
Goed nieuws: dit voorjaar gaat de subsidie Handen Ineen weer open! Wilt u ook een initiatief starten met uw buurt? Deel je plan met ons voor 15 maart 2025. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie kunt u vinden op zoetermeer.nl/handen-ineen.