Ventilatie Palenstein
Rob Makkink (67) en buurman Ard Barentse (47) wonen al een lange tijd in hun jaren 70-woning aan de Ambachtsherenlaan. Stap voor stap gingen zij aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Wat begon met isoleren, werd al snel een zoektocht op het gebied van ventilatie. Want isoleren is leuk, maar je wil ook voldoende frisse lucht in huis om vocht en schimmel te voorkomen. Lerend over de gouden combinatie – en het belang van – isoleren, ventileren én zonweren, startten Rob en Ard een onderzoek: hoe zorg je voor frisse lucht in je woning zonder de warmte in huis kwijt te raken?
Van isolatie naar ventilatie
Rob woont inmiddels 30 jaar in Zoetermeer. In die jaren heeft hij zijn woning flink verduurzaamd: van glasisolatie, vloerisolatie en vloerverwarming tot zonnepanelen. Nu is hij als energiecoach aan de slag bij DEZo. Rob: “Ik wil graag weten wat er in mijn wijk leeft en waar mensen tegenaan lopen als ze verduurzamen.” Daarnaast is Rob één van de starters van een duurzaam bewonersinitiatief in Palenstein. Daarvan kent hij Ard Barentse (47 jaar). Ard: “Toen ik mijn woning wilde opknappen, wist ik: dit is een mooi moment om met isolatie aan de slag te gaan. Dubbelglas, vloer- en dakisolatie kwam als eerste, daarna volgden zonnepanelen en een warmtepomp. Op een gegeven moment realiseerde ik me: leuk, die isolatie, maar wat als ik de hele dag een raam op een kier heb staan voor een fris huis, heeft isoleren dan wel zin? Door vele lekkages, moesten we ook nadenken over een slim ventilatiesysteem. Een die vocht kon afdrijven en frisse lucht kon binnen laten zónder dat de warmte in huis verloren ging.”
Onderzoek ventilatiemogelijkheden
Rob: “In mijn rol als energiecoach leerde ik steeds meer over het belang van ventilatie. Veel mensen denken bij verduurzaming gelijk aan isoleren, maar vergeten dat ventileren en zonweren nét zo belangrijk is. Samen vormen ze een gouden combinatie waarmee je extra veel energie bespaart.” Met dit belang in gedachten startte Rob en Ard, samen met 3 andere buren, een initiatief. Met behulp van de gemeentelijke subsidie Handen ineen, schakelden ze professionals in om de ventilatiemogelijkheden in hun woningtype, zogeheten Fortwoningen, te onderzoeken. Rob: “We hebben nu een overzichtelijk adviesrapport. Hierin staat welke verschillende opties voor ventilatie in onze woningtype er zijn, en hoeveel het gaat kosten als je het zelf doet óf laat doen. Mensen kunnen vervolgens zelf kiezen voor welke optie ze gaan en eventueel een geschikte installateur vinden.” Zelf kiest Rob in zijn woning voor een gecombineerd ventilatiesysteem. Dit houdt in dat de hele woning gebruik maakt van één centrale afzuiging op zolder. Een andere mogelijkheid die voorkomt in het adviesrapport is bijvoorbeeld kiezen voor een aparte afzuiging in je woonkamer. Rob: “Het voordeel van beide ventilatiesystemen is dat ze in de zomer de warmte uit het huis zuigen, zo blijft het heerlijk koel.”
Presentatie resultaten op 24 oktober 2024
Ard: “Er zijn 85 Fortwoningen in Palenstein. Daarom dachten we: deze informatie móet interessant zijn voor meer buren. Om de resultaten van ons onderzoek te delen organiseren we op 24 oktober een wijkbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst delen wij graag alle informatie waar je als particuliere woningeigenaar van Fortwoningen of Drive-in woningen veel aan kunt hebben! We zullen het niet alleen hebben over de ventilatiemogelijkheden uit het adviesrapport, maar ook over een nieuwe subsidie en andere interessante ontwikkelingen.”
Waarom is ventilatie zo belangrijk?
Mensen hebben het vaak over luchtvervuiling buiten. Maar hoe staat het met de lucht in je woning? Het is ongrijpbaar en je ziet het niet. Toch heeft het grote impact op je gezondheid. Misschien heb je de gevolgen van onvoldoende ventilatie in huis wel eens gevoeld: hoofdpijn, dufheid of slechte concentratie, bijvoorbeeld. Dat kan komen doordat het CO2-niveau in je woning te hoog is. De kwaliteit van je lucht in huis heeft namelijk te maken met de hoeveelheid vocht én CO2. Misschien denk je nu: dan zet ik toch een raam open, of de ventilatieroosters? Met deze oplossingen komt vaak veel tocht en kou naar binnen en gaat de warmte in huis verloren, zeker in de winter. De uitdaging wordt dan: hoe zorg je voor voldoende frisse lucht in je woning, zonder dat je de warmte in huis kwijt raakt?
Waarom verduurzamen?
Rob: “Ik wil vooral lekker en comfortabel wonen in mijn huis. Dat betekent: in de zomer koel en in de winter warm, zónder dat de verwarming op volle toeren draait. Maar mét een goede luchtkwaliteit in huis. Dat ik met verduurzamen ook mijn energierekening verlaag is mooi meegenomen.” Ard: “Ik probeer mijn CO2-productie te verlagen. Daarmee red ik de wereld niet in 1 keer, maar ik maak het ook niet slechter. En het leuke is: de investeringen die ik heb gedaan verdienen zich redelijk terug. Ook mijn wooncomfort is door het verduurzamen echt verbeterd: in de zomer heb ik met de warmtepomp gelijk een airco in huis, en door de goede vloerisolatie zijn koude voeten verleden tijd.”
Tips: waar beginnen?
Ard: “Begin met verduurzamen voor jezelf, gewoon omdat het goed is voor het wooncomfort én je portemonnee. En neem kleine stapjes. Misschien zie je er tegenop of heb je geen idee wat je moet doen als je er blanco in gaat. Als je stap voor stap begint met aanpassingen in huis, valt het eigenlijk best wel mee. Rob: “Weet je niet wáár te beginnen? Vraag dan de gratis energiescan van DEZo aan op www.dezo.eu/energiescan. Een energiecoach helpt je te onderzoeken welke stappen in jouw woning het meest effectief zijn. Zo kom je samen tot een plan. Toen ik aan de verduurzaming begon had ik geen idee wat er kon in onze fortwoningen, maar ik heb inmiddels veel geleerd over hoe ze in elkaar zitten.”
————–
Wil je je aanmelden voor de bewonersbijeenkomst op 24 oktober 2024?
Alle eigenaren van Fort en Drive-in woningen zijn welkom en zullen ook een uitnodiging in de brievenbus ontvangen. Heb je interesse? Dan word je vriendelijk verzocht je per e-mail aan te melden via [email protected].