Driemanspolder verduurzaamt
Driemanspolder hoort bij de eerste wijken van Zoetermeer die van het aardgas af gaan. De werkgroep Duurzaamheid van de Belangengemeenschap Driemanspolder (BGD) heeft een plan uitgewerkt om buurtbewoners met BOB- én Drive-in-woningen hierbij te ondersteunen. Op basis van een technisch onderzoek bij deze woningen is een uitgebreid en gedetailleerd advies beschikbaar gekomen, hoe buurtgenoten hun woning optimaal kunnen isoleren en zich kunnen voorbereiden op gasloos verwarmen.
Van het aardgas af
Belangengemeenschap Driemanspolder timmert hard aan de weg als het gaat om verduurzamen. Annemiek Stuurman (werkgroep verduurzaming) en Eveline Kokx (voorzitter van het bestuur), hebben er hun handen vol aan: ‘Het is erg leuk om met dit onderwerp bezig te zijn.’ De nieuwe ideeën waarmee zij aan de slag gaan, komen echt vanuit de bewoners zelf. ‘In de wijk doorlopen we met bewoners verschillende stappen die nodig zijn om uiteindelijk van het aardgas af te gaan,’ vertelt Annemiek.
Samen met een aantal andere bewoners vormen Annemiek en Eveline de werkgroep Duurzaamheid. Deze onderzoekt wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming. ‘Tijdens de Techaton bij de Dutch Innovation Factory kwamen we in contact met de gemeente’, vertelt Annemiek. ‘Dankzij hun subsidie kunnen we onze plannen mede vormgeven. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met het Energieloket Zoetermeer en deze financiële steun, die kunnen we goed gebruiken.’
Woningen onderzocht
Ons doel is om een haalbaar plan te maken voor buurtbewoners, met als resultaat een goed geïsoleerde woning waarin je comfortabel kan leven en uiteindelijk van het gas af kan. In het voorjaar van 2022 zijn twee woningen in de wijk volledig onderzocht. De resultaten hiervan zijn terug te vinden op www.bg-driemanspolder.nl. Veel onderdelen in de woning kunnen nog beter. Zo kunnen de radiatorbuizen geïsoleerd worden, is de gevel- en dakaansluiting een plek waar veel kou binnenkomt en kan de huidige ketel vervangen worden voor een zuiniger exemplaar in combinatie met een warmteterugwininstallatie. Ook zijn niet alle ramen voorzien van dubbel glas en gaat er veel warmte verloren via de open zolder. Het plaatsen van tochtstrippen onder de deuren en het vervangen van gloeilampen voor energiezuinige LED-varianten zijn de eerste stappen om energie te besparen.
Presentatie onderzoek aan bewoners
‘Op 15 november vorig jaar hebben we een ledenvergadering gehouden waarin we de onderzoeksresultaten van de zogenoemde BOB-woningen presenteerde’, vertelt Annemiek. ‘De opkomst was echt boven verwachting en we kregen veel positieve reacties. Je merkte dat iedereen echt gemotiveerd was en er meldden zich vervolgens veertien personen aan die zelf actief bij wilden dragen aan de transitie van de wijk.’ Die zijn inmiddels aan de slag gegaan met specifieke onderwerpen zoals dakisolatie, het vervangen van glas en kozijnen, en ventilatie.
De wind mee
‘We merken dat onze website goed bezocht en bekeken wordt’, vertelt Annemiek enthousiast. ‘De komende tijd willen we nog meer informatie op de site zetten en nieuwe voorlichtingsfilmpjes laten maken. Ook willen we een banner laten maken die we op kunnen hangen bij fotomomenten of andere buurtactiviteiten, zoals de burendag.’ Annemiek is ervan overtuigd dat er genoeg (vak)kennis in de wijk aanwezig is. ‘Het ontbreekt vooral aan mankracht om alles uit te voeren. De meesten van ons hebben een gewone baan, zodat het veel aankomt op de avonduren.’ Toch weerhoudt dat haar er niet van om op de ingeslagen weg door te gaan. ‘Er moet iets veranderen, maar gelukkig voelen we dat we de wind mee hebben.’
Meedoen?
Bewoners van de zogeheten BOB-woningen in de Driemanspolder in Zoetermeer kunnen lid worden. Ongeveer 85% van de huishoudens van deze woningen is nu lid. Het lidmaatschap kost € 5,- per jaar.
Contact
Heb je vragen over het initiatief of wil je je aansluiten? Neem dan contact op met BGD via:
079-3166247 tussen 19.00 en 20.30 uur of mail naar:
[email protected]