Bewoners Driemanspolder slaan groene handen ineen

Zoetermeer, Nederland

‘We voelen dat we de wind mee hebben’

Belangengemeenschap Driemanspolder timmert hard aan de weg als het gaat om verduurzamen. Annemiek Stuurman (werkgroep verduurzaming) en Eveline Kokx (voorzitter van het bestuur), hebben er hun handen vol aan: ‘Het is erg leuk om met dit onderwerp bezig te zijn.’ De nieuwe ideeën waarmee zij aan de slag gaan, komen echt vanuit de bewoners zelf. ‘In de wijk doorlopen we met bewoners verschillende stappen die nodig zijn om uiteindelijk van het aardgas af te gaan,’ vertelt Annemiek.

Samen met een aantal andere bewoners vormen zij de werkgroep ‘duurzaamheid’. Die onderzoekt wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming. ‘Tijdens de Techaton bij de Dutch Innovation Factory kwamen we in contact met de gemeente’, vertelt Annemiek. ‘Dankzij een subsidie kunnen we onze plannen mede vormgeven. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met het Energieloket Zoetermeer en deze subsidie. Die ondersteuning kunnen we goed gebruiken.’

Woningen doorgelicht

Annemiek schakelde ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen in. ‘Zijn doelstelling is om een haalbaar plan op te stellen voor eigenaren en bewoners met als resultaat een goed geïsoleerde woning met een comfortabel leefklimaat die uiteindelijk van het gas af kan.’ In het voorjaar van 2022 bezocht hij twee woningen in de wijk die hij volledig heeft onderzocht. De resultaten hiervan zijn terug te vinden op www.bg-driemanspolder.nl/index.php/ onderhoud. Ook is er een CO2 -meter aangeschaft die bewoners kunnen gebruiken om de situatie in de eigen woning in kaart te brengen. Veel onderdelen in de woning kunnen nog beter. Zo kunnen de radiatorbuizen geïsoleerd worden, is de gevel- en dakaansluiting een plek waar veel kou binnenkomt en kan de huidige ketel vervangen worden voor een zuiniger exemplaar in combinatie met een warmteterugwininstallatie. Ook zijn niet alle ramen voorzien van dubbel glas en gaat er veel warmte verloren via de open zolder. Het plaatsen van tochtstrippen onder de deuren en het vervangen van gloeilampen voor energiezuinige LED-varianten levert als eerste besparing op.

Presentatie bevindingen

‘Op 15 november vorig jaar hebben we een ledenvergadering gehouden bij ONC Clauslaan waarbij Lars Boelen zijn bevindingen van een BOB-woning presenteerde’, vertelt Annemiek. ‘De opkomst was echt boven verwachting en we kregen veel positieve reacties. Je merkte dat iedereen echt gemotiveerd was en er meldden zich vervolgens veertien personen aan die zelf actief bij wilden dragen aan de transitie van de wijk.’ Die zijn inmiddels aan de slag gegaan met specifieke onderwerpen zoals dakisolatie, het vervangen van glas en kozijnen en het vraagstuk ventilatie. Ook kreeg de wijk in mei dit jaar bezoek van de mobiele showroom van het Energieloket met veel praktische informatie en tips. De tips en aandachtspunten voor een drive-in woning worden tijdens de ledenvergadering komend najaar gepresenteerd door Lars Boelen. Het rapport staat binnenkort op www.bg-driemanspolder.nl.

De wind mee

‘We merken dat onze website goed bezocht en bekeken wordt’, vertelt Annemiek enthousiast. ‘De komende tijd willen we nog meer informatie op de site zetten en nieuwe voorlichtingsfilmpjes laten maken. Ook willen we een banner laten maken die we op kunnen hangen bij fotomomenten of andere buurtactiviteiten, zoals de burendag.’ Annemiek is ervan overtuigd dat er genoeg (vak)kennis in de wijk aanwezig is. ‘Het ontbreekt vooral aan mankracht om alles uit te voeren. De meesten van ons hebben een gewone baan, zodat het veel aankomt op de avonduren.’ Toch weerhoudt dat haar er niet van om op de ingeslagen weg door te gaan. ‘Er moet iets veranderen, maar gelukkig voelen we dat we de wind mee hebben.’

Lees meer: energieloketzoetermeer.nl/initiatieven/belangengemeenschap-driemanspolder-bgd/

Over dit lokale initiatief

Annemiek Stuurman (werkgroep verduurzaming) en Eveline Kokx (voorzitter van het bestuur), hebben er hun handen vol aan: ‘Het is erg leuk om met dit onderwerp bezig te zijn’.
Energieloket Zoetermeer