Duurzaam thuis:De zolder

Een verbouwing om een thuiskantoor of fitnessruimte te creëren is een mooi moment om te verduurzamen. Maar waar moet je aan denken als je duurzaam wilt verbouwen? We hebben de zolderverbouwing als voorbeeld genomen en hebben een paar tips op een rijtje gezet.

 

  1. Check de isolatie. In een woning zonder dakisolatie gaat onnodig veel warmte verloren. Ook als er al isolatie zit is het een goed moment om de isolatiewaarde te verbeteren.
  2. Zorg voor goede ventilatie. Na het verbeteren van de isolatie en het dichten van de kieren tegen de tocht is het belangrijk verse lucht in de ruimte te brengen door bijvoorbeeld ventilatieroosters te laten plaatsen in de ramen. Een goed geïsoleerde ruimte is makkelijker te verwarmen.
  3. Breng natuurlijk licht in de ruimte. Kijk naar de mogelijkheid om een dakkapel of dakramen te plaatsen op een zolder waar dat nog niet aanwezig is. Kies voor een goed geïsoleerde dakkapel. Triple glas met geïsoleerde kozijnen kost meer maar is 25% energiezuiniger.
  4. Vooruit plannen. Als er later nog zonnepanelen of een zonneboiler geplaatst gaan worden is het verstandig te kijken naar de beschikbare ruimte en indeling van het dakoppervlak. Wij krijgen wel eens de vraag of het mogelijk is zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. De meeste bestaande dakkapellen hebben een vrij lichte houten constructie waar niet heel veel gewicht op kan rusten dus in de meeste gevallen is dit niet aan te raden. Vraag het bouwbedrijf bij het plaatsen van een nieuwe constructie naar de mogelijkheden.
  5. Wat is de beste manier om de ruimte te verwarmen? Overweeg bij het plaatsen van een nieuwe radiator een laagtemperatuur radiator die geschikt is voor verwarmen met een elektrische warmtepomp. En is het wel nodig om het hele huis te verwarmen wanneer overdag alleen het thuiskantoor gebruikt wordt? Met een slimme thermostaat en slimme radiatorknoppen is de woning per zone of per kamer verwarmen. Een andere optie zou een infraroodpaneel kunnen zijn. Hiermee is het mogelijk alleen de werkplek te verwarmen.
  6. Kies voor ledverlichting. Goede energiezuinige verlichting is belangrijk. Vooral als de ruimte gebruikt als werkkamer gaat gebruiken een goede daglichtlamp belangrijk. Het beste is  een combinatie van natuurlijk en kunstmatig daglicht.