LED-verlichting

LED is de afkorting van light-emitting diode. Een ledlamp verbruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp. Het vervangen van gloei-en halogeenlampen levert dus een flinke besparing op.

Om te kopen zijn ledlampen duurder dan gloeilampen. Maar als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit met led. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat.

Bij LED denkt men nog steeds aan fel wit licht maar inmiddels zijn in allerlei warme tinten verkrijgen. Het is ook een fabel dat een ledlamp niet dimbaar is, er zijn wel degelijk dimbare ledlampen te koop. Je dimmer moet wel geschikt zijn. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over dimmers.

Het loont om lampen te vervangen die nog werken. De gloeilamp verspilt stroom en zorgt daardoor  voor onnodige milieubelasting. De extra milieubelasting die ontstaat doordat je de gloeilamp weggooit en een nieuwe ledlamp moet worden gemaakt, is laag vergeleken met de milieuwinst door de grote energiebesparing met ledlampen. Het aanbod in sommige winkels is niet erg uitgebreid  waardoor men denkt dat er maar een paar soorten ledlampen bestaan. ze bestaan in heel veel varianten en zijn beschikbaar voor vele armaturen, ook voor de kleine halogeenlampen!

Let bij aankoop op het energielabel op de verpakking. lampen met het label A++ zijn het zuinigst. De kosten van ledlampen zijn erg uiteenlopend maar gemiddeld komt het neer op € 5,80 voor een gewone ledlamp. Ondanks de hogere aanschafprijs ben je veel goedkoper uit over een aantal jaar. De aanschaf van de ledlampen verdien je door een lager energieverbruik meestal binnen 3 jaar terug.

Nu we steeds meer thuiswerken is goede verlichting op de werkplek erg belangrijk. Het beste is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig daglicht. Als je op internet gaat zoeken naar goede verlichting voor de werkplek dan staat er vaak dat er een lamp van 500 lux wordt geadviseerd. Nu is lux geen waarde die op de verpakking vermeld staat. Op de verpakking staan vaak andere termen zoals lumen (lm) en kelvin vermeld. Lux is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. Omdat dit afhankelijk is van de afstand van de lamp kun je dit niet vermelden. Hoe kies je dan toch de juiste lamp? Op deze pagina kun je  extra informatie vinden over lumen en kelvin.