Duurzaam verbouwen: badkamer en keuken

Bij het verbouwen van je badkamer en keuken kun je bewuste keuzes maken om energie te besparen. Als eerste kan er gekeken worden of je nog iets kan hergebruiken. Zijn die oude keukenkastjes nog op te knappen en te gebruiken in een berging? Kun je met de oude tegels nog een knutselaar blij maken? Door stil te staan bij hergebruik van materialen kun je meer mensen blij maken als jij kiest voor een nieuwe keuken of badkamer.

Toe aan een nieuwe badkamer of keuken? Om gelijk een goed begin te maken met je badkamer of keuken is het verstandig om ook naar opties voor verduurzaming te kijken. Zo kan je op lange termijn een hoop geld besparen. Niet weten waar te beginnen? Geen zorgen, we hebben de verschillende tips voor je op een rij gezet, zo kan jij het beste zien wat het beste bij jou past en wat voor jouw situatie haalbaar is.

Tips voor een duurzame badkamer

 • Laat in de nieuwe badkamer meteen een douche-wtw plaatsen. Wtw staat voor warmteterugwinning. De douche-wtw warmt met het warmte afvoerwater koud water op. Het water mengt niet, maar stroomt langs elkaar heen. Door een douche-wtw hoef je minder warm water toe te voegen om een lekkere douche te ervaren. Dat scheelt in energiegebruik. De warmtewisselaar wordt weggewerkt in de douchebak of afvoerpijp. Als je de badkamer toch aan het verbouwen bent, is het makkelijk te plaatsen en kost het niet zoveel extra.
 • Of het gebruik van een bad wel zo duurzaam is, valt over te discussiëren. Als jij iemand bent die echt niet zonder een rustgevend bad kan, dan zijn er een aantal dingen waar je aan kunt denken. In een badkuip van kunststof blijft het badwater langer warm dan in een stalen kuip. Dat komt doordat kunststof de warmte minder snel doorlaat. Ook kan je ervoor kiezen om je bad te laten isoleren, hierdoor koelt het badwater ook minder snel af. Dat is comfortabel en je hoeft niet of minder bij te vullen (en bespaart dus op warm water). Je kunt je bad isoleren met bijvoorbeeld thermoskussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol of gerecycled textiel. Ook kan een thermostaatkraan helpen bij het besparen van water door je bad meteen op te vullen met de juiste temperatuur.
 • Een slimme manier om je badkamer te verwarmen is door lage temperatuurverwarming te combineren met een infrarood paneel voor een snelle en aangename stralingswarmte. Infrarood panelen zijn ook als spiegel verkrijgbaar, ideaal voor de badkamer.
 • Installeer een thermostaatkraan in combinatie met een waterbesparende douchekop. Door een thermostaatkraan is je water sneller op temperatuur (en bespaar je dus water). Ook staat een regendouche bij veel mensen op het wensenlijstje, maar wist je dat een gemiddelde regendouche makkelijk 20 liter warm water per minuut verbruikt? Niet elke Cv-ketel kan dat aanleveren. Gelukkig zijn er ook voor een regendouche waterbesparende alternatieven. Een waterbesparende regendouche verbruikt nog steeds zo’n 9 liter per minuut. Ter vergelijking bespaart een gewone waterbesparende douchekop 4,5 tot 7 liter per minuut.

Tips voor een duurzame keuken

 • Stap over naar het nieuwe koken. Hier zijn meerdere opties voor. Eén hiervan is koken op inductie. Inductie is veiliger en zuiniger dan andere elektrische kookplaten, zoals bijvoorbeeld keramisch.
 • Als er nog een aanpassing gedaan moet worden aan de meterkast om een kookplaat te kunnen plaatsen, en je wilt in de toekomst ook nog een keer zonnepanelen kopen, is het verstandig om gelijk een extra stroomgroep te laten plaatsen.
 • Kies voor de meest zuinige keukenapparatuur. Een koelvriescombinatie met een A+++ label verbruikt maar de helft van de energie van een vergelijkbaar apparaat met een A+ label.

Tips die voor zowel bij een keuken als badkamer toepasbaar zijn

 • Kies voor armaturen met LED verlichting en kijk naar schakeling per zone. Als bijvoorbeeld voor de keuken de verlichting voor het aanrechtblad en de algemene verlichting apart schakelbaar zijn, dan hoeft niet alles aan te staan als dat niet nodig is.
 • Overweeg de overstap naar lage temperatuurverwarming. Bij een verbouwing gaat de vloer er vaak ook uit, dan is een perfect moment om de keuze voor vloerverwarming te maken. Maar je kunt ook kiezen voor lage temperatuur radiatoren.
 • Overweeg een waterontharder te plaatsen. Door zachter water verbruikt apparatuur minder energie en gaat het langer mee. Ook is het schoonmaken van tegels en sanitair makkelijker en hoeft er minder schoonmaakmiddel te worden gebruikt.
 • In de badkamer en de keuken is ventilatie nodig om vochtproblemen te voorkomen. Er zijn ventilatievoorzieningen die rekening houden met het energieverbruik, zoals een ventilator met nalooptijd of vochtsensor. Natuurlijke ventilatie via een raam is ook mogelijk. Het blijkt alleen dat als het buiten kouder is, we al snel vergeten te ventileren omdat dit als tocht aanvoelt, vochtproblemen krijgen hierdoor toch een kans. Het is dus belangrijk om jaarrond goed te ventileren.
 • Houd de leidingen kort. Optimale leidingen voor warm water zijn kort en zo dun mogelijk, zodat ze minder water bevatten. Hierdoor heb je altijd snel warm water uit de kraan en kun je besparen op het energiegebruik voor warm water. De wachttijd bij optimale leidingen is maximaal dertig seconden Je kunt de leidingen kort houden door onnodige omwegen te voorkomen en het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de badkamer en keuken te plaatsen. De afstand naar de keuken telt zwaarder, omdat die kraan het meest wordt gebruikt.
 • Kijk of je ruimte hebt voor een zonneboiler en of het voor jouw huishouden rendabel is. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe interessanter het is. Met een zonneboiler kan een gezin van 4 personen tot de helft van het gas besparen wat gebruikt wordt voor het verwarmen van tapwater.

Nog vragen over het duurzaam verbouwen van je badkamer of keuken? Neem dan contact met ons op!