Zo blijft je woning koel in de zomer

Op 25 juli 2019 werd het warmterecord in Nederland verbroken en werd er voor het eerst een temperatuur van boven de 40 graden Celcius, 40,7 in Gilze-Rijen. We krijgen steeds vaker, en voor langere periodes, te maken met hogere temperaturen. Het koelen van de woningen wordt daarom ook steeds belangrijker.

Er is bij de bouw van de gemiddelde woning geen rekening gehouden met de kans op oververhitting. In de afgelopen jaren is er veel vraag naar airconditioning. Dit verhoogt de vraag naar elektriciteit, wat niet gunstig is voor het broeikaseffect. Net zoals we voor het verwarmen van de woning de warmtevraag willen beperken om zo min mogelijk energie te verbruiken, zullen we hetzelfde moeten doen voor het koelen. Alle warmte die er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

Isolatie en ventilatie

Het isoleren van je woning houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar zorgt er ook voor dat de warmte buiten blijft in de zomer. Dit werkt alleen wanneer je, zolang het buiten warmer is dan binnen, alle deuren en ramen gesloten houdt. Het is ook beter om de gordijnen dicht te houden overdag, dat voorkomt dat er zonlicht en warmte naar binnen komt. Als het in de avonduren afkoelt, kan je alles opengooien om koele lucht naar binnen te laten. Je kan gebruik maken van ventilatoren, maar die zorgen niet echt voor koeling. Ze voelen wel koel aan door de verplaatsing van lucht.

Nanofolie

Niet iedereen vindt het fijn om met de gordijnen dicht te zitten als eindelijk het zonnetje schijnt. Je kunt dus ook overwegen de ramen te voorzien van Nanofolie. Dit folie houdt bij warm weer meer dan 50% van de warmte buiten.

Balansventilatie

Dit luchtverversingssysteem voert verse lucht van buiten aan, filtert deze en brengt deze op temperatuur in de woning. Het systeem bestaat uit twee ventilatoren, een aantal luchtkanalen en een warmtewisselaar die in het koude seizoen warmte afgeeft aan de ingaande luchtstroom. Tijdens een warme zomer werkt de warmtewisselaar andersom, zo houdt de woning de koelere binnentemperatuur langer vast. Dit is een klimaat vriendelijkere manier van airconditioning.

De juiste dakbedekking

Vooral onder een plat dak wordt het extreem warm in de zomer. Dit komt omdat nog veel platte daken zijn voorzien van zwart bitumen dakbedekking. Op zich een prima dakbedekking, maar omdat het zonlicht absorbeert loopt de temperatuur aardig op. Een wit dak weerkaatst tot wel 85% van het zonlicht, dit houdt het huis tot 5 graden koeler.

Groen op en rondom je huis zorgt in de zomer voor verkoeling. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak met sedumplanten. Dit kan tot 4 graden schelen in huis. Extra pluspunt is dat ze ook nog eens regenwater opnemen. 

Zowel een groen als een wik dak zorgen voor een hogere opbrengst van je zonnepanelen omdat ze verkoelend werken op de panelen.

Koelen met de warmtepomp

Sommige warmtepompinstallaties zijn ook geschikt om het huis te koelen via de vloerverwarming. De meest energiezuinige manier is met een water/water warmtepomp met bodembron. Om te koelen zijn er maar twee energiezuinige pompen nodig. Deze vorm wordt ook passief koelen genoemd. Een lucht/water warmtepomp werkt in principe net zoals een airco, maar dan voor je CV installatie. Dit kost meer energie en valt onder actief koelen.