Voorkom wateroverlast in je tuin

Wateroverlast is misschien wel het meest zichtbare klimaateffect. Door een tekort aan groen in de woonwijken kan bij extreme neerslag het regenwater nergens anders heen dan naar het riool, en die is niet berekend op de hoeveelheid water.

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overlast die regenwater veroorzaakt te beperken. Een paar van deze acties zijn ook nog eens goed voor je portemonnee!

Vang regenwater op met een regenton

Per jaar gebruiken we gemiddeld zo’n 1100 liter kostbaar drinkwater om de tuin mee te besproeien. Die hoeveelheid aan drinkwater kan je besparen door het regenwater op te vangen in een regenton. Daarmee kan je bijvoorbeeld je plantjes water geven of de auto wassen. Hiermee zorg je er ook nog eens voor dat er minder water in het riool terecht komt.

Heb je te weinig ruimte in de tuin voor een regenton? Misschien is de regenwaterschutting wat voor jou!

De regenton 2.0:  gefilterd regenwatersysteem

Met deze oplossing kun je maximaal gebruik maken van het regenwater. Met een volledig regenwatersysteem met filter kun je het regenwater inzetten voor zowel de buitenkraan, plantje, wasmachine en het toilet. Een groot voordeel van regenwater is dat het kalkvrij is (en dus geen kalkaanslag veroorzaakt). Het is alleen niet geschikt om mee te douchen en niet veilig genoeg om te drinken. Daarom moeten er altijd twee gescheiden watersystemen zijn. De besparing op drinkwater kan oplopen tot 50% per persoon. Er zijn watersystemen met ondergrondse tanks beschikbaar, maar ook met grote waterzakken die in de kruipruimte van de woning worden gelegd.

Vergroen je woonomgeving 

De betegelde onderhoudsvrije tuin is nog steeds een trend. Door meer groen in je tuin te verwerken, kan het regenwater weer opgevangen worden door de grond. Als de bodem het toelaat kan ook eventueel de regenpijp afgekoppeld worden van het riool, zodat het minder overlast veroorzaakt.

Je kan je vergroenen door bijvoorbeeld borders, een gazon of een groene haag aan te leggen. Heb je een tuin waar je veel last hebt van overtollig water, omdat het slecht de grond in trekt? Overweeg dan een regenwatervijver aan te leggen met een groene oever. De vijver vangt het water op en laat het langzaam wegzakken in de grond. Denk bij het vergroenen ook aan de aanleg van geveltuintjes en groene daken. Alle beetjes helpen!