Greenwashing – hoe groen is jouw stroom?

Greenwashing is wanneer een bedrijf zich groener of maatschappelijker voordoet dan dat ze in werkelijkheid zijn. Helaas is dit ook het geval bij een aantal energieleveranciers, jouw groene stroom is dus misschien niet zo groen als dat je denkt. Als je een contract hebt afgesloten voor 100% groene stroom is het niet gegarandeerd dat je ook daadwerkelijk groene stroom krijgt. Veel mensen krijgen niet meer dan grijze stroom met een likje groene verf.

Hoe werkt greenwashing en waarom gebeurt het?
Bedrijven die duurzame energie produceren ontvangen daarvoor een digitaal certificaat: de Garantie van Oorsprong (GvO). Om groene stroom te kunnen verkopen wordt er gekeken of er hier een GvO certificaat aan gekoppeld is. In Nederland ziet de Autoriteit Consument & Markt daarop toe. Dit lijkt op het eerst gezicht een goed systeem om te garanderen dat je groene stroom krijgt, maar zo werkt het helaas niet. Deze certificaten mogen namelijk vrij verkocht worden door heel Europa.

Op papier neemt zo’n 70% van de Nederlandse huishoudens groene stroom af. Nederlandse energiebedrijven kunnen op zichzelf lang niet genoeg groene stroom opwekken om aan die vraag te voldoen, in 2019 produceerden ze zelfs nog maar 18% van onze groene stroom. Nederlandse energiebedrijven kopen daarom groencertificaten uit landen als Noorwegen en IJsland, waar veel groene stroom geproduceerd wordt, om hun eigen grijze stroom te vergroenen. Veel mensen noemen dit terecht “sjoemelstroom”.

Door greenwashing van de stroom wordt er niet genoeg geïnvesteerd in nieuwe projecten die de situatie kunnen verbeteren. Het draagt niets bij aan het verhogen van het percentage échte groene energie. Als we naar CO2-neutraal willen, dan is er voor de energieleveranciers nog werk aan de winkel.

Wat kun je zelf doen om greenwashing tegen te gaan?
Ga greenwashing tegen! Dit doe je door een bewuste keuze te maken als het gaat om overstappen naar een andere leverancier. Elk jaar vindt er een onderzoek plaats om te kijken hoe de energieleveranciers ervoor staan wat betreft de duurzaamheid van de geleverde producten. Op deze pagina vind je de groene stroom checker, zodat je kunt zien hoe groen jouw stroom is. Kies het liefst nog voor lokaal opgewekte energie. Door Nederlandse groene stroom te kopen investeer je in de productie en daadwerkelijke uitbreiding van duurzame energie in Nederland.

De Groene stroom checker

De Groene stroom checker

Met de groene stroomchecker van hier.nu controleer je snel de herkomst van jouw groene stroom.

Lokale energie coöperaties

Lokale energie coöperaties

Bewoners die de handen ineen slaan op samen hun eigen energie op te wekken door middel van zonneparken of windmolens. Wil je weten of er bij jou in de buurt een initiatief is waar je je bij aan kunt sluiten? Kijk dan hier voor een overzicht.

Zelf zonnepanelen aanschaffen

Zelf zonnepanelen aanschaffen

Deze optie geeft natuurlijk een 100% groengarantie!