Energie besparen met slimme apparaten

Voorheen kwam er jaarlijks een meteropnemer aan de deur om de meterstanden op te nemen en door te geven aan jouw energieleverancier. Met de komst van de slimme meter is die tijd voorbij. En het energiebedrijf is niet de enige die kan profiteren van het inzicht dat deze slimme meter te bieden heeft.

Als je een slimme meter hebt, sturen veel energieleveranciers je een maandoverzicht waarin je kunt zien hoeveel je die maand hebt verbruikt en of dat meer of minder is dan het jaar ervoor. Dat is handig, maar wat als je juist wilt weten waar dat verbruik aan op gaat? Veel mensen hebben het idee dat het elektraverbruik omlaag kan, maar weten niet waar er nog winst te behalen valt. Er zijn een paar slimme hulpmiddelen om naar te kijken.

De energieverbruiksmanagers

De slimme meter kan je helpen inzicht te krijgen in je energieverbruik. Per maand, per week, per dag of zelfs realtime. Om dit inzicht te krijgen heb je een verbruiksmanager nodig, dit is een app of apparaat waarop dat verbruik voor je bijgehouden wordt. Met een verbruiksmanager kun je bijvoorbeeld zien waar de pieken zitten in het verbruik of juist aantonen dat er een te hoog constant verbruik is op momenten dat je niet thuis bent. Het helpt gerichter zoeken naar de besparingsmogelijkheden.

Energiemeters 

Niet elke verbruiksmanager kan het verbruik per apparaat meten. Als je ziet dat er bijvoorbeeld een constant hoog elektraverbruik is en je wilt op zoek naar de oorzaak, dan kun je gebruik maken van een energiemeter. Dit apparaat sluit je aan tussen het apparaat en het stopcontact. Vaak is het te wijten aan oudere apparaten en sluipverbruik.

Sluipverbruik is de energie die sommige apparaten nog verbruiken als ze in de stand-by stand staan. Trek daarom liever de stekker uit het stopcontact als je iets niet gebruikt of gebruik de uitknop in plaats van stand-by. Als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan, zoals je televisie met randapparatuur kun je het beste alle stekkers in 1 contactdoos steken die voorzien is van een schakelaar. Omdat tv decoders vaak continue stroom nodig hebben, zijn er speciaal daarvoor ook contactdozen met 1 contact waar wel stroom op blijft staan.

Slimme stekkers 

De slimme stekker plaats je net zoals de energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Het voordeel is dat als je alles hebt doorgemeten en energiezuinig hebt gemaakt, je deze kan blijven gebruiken. Door een applicatie te downloaden op je smartphone kun je het aangesloten apparaat makkelijk in- en uitschakelen. Zelfs als je niet thuis bent.

Slimme thermostaten en slimme radiatorknoppen

Je kan ook slim besparen op de verwarming van je huis. Dit apparaat kan ervoor zorgen dat je huis nooit meer onnodig verwarmd wordt. Een slimme thermostaat die jouw routine leert weet bijvoorbeeld hoe laat de verwarming aan moet zodat het huis op temperatuur is als je opstaat en hoe laat het alvast uit kan voordat je gaat slapen. Ook erg handig voor mensen die vaak vergeten de thermostaat lager te zetten als ze het huis verlaten, je kan het namelijk ook uitzetten op afstand. Er zijn ook modellen die dat helemaal zelf regelen. Een combinatie van een slimme thermostaat met slimme radiatorknoppen zorgt ervoor dat je de verwarming in jouw huis per ruimte of per zone kunt regelen. Zo hoef je, als je overdag alleen je thuiskantoor gebruikt, niet het hele huis te verwarmen.

Verbruiksmanagers - Hulp bij het kiezen

Verbruiksmanagers – Hulp bij het kiezen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een energieverbruiksmanager? Milieu Centraal heeft voor jou een mooie tool om ze te vergelijken.

Apparaat kapot? Check bij aankoop van de vervanging het energielabel

Apparaat kapot? Check bij aankoop van de vervanging het energielabel

Op veel apparaten zit een energielabel. Lees meer over energielabels van apparaten op Milieu Centraal.

Vervang oude verlichting. Investeer in led.

Vervang oude verlichting. Investeer in led.

Oude gloeilampen en halogeen verlichting verbruiken nog te veel energie. Stap over naar led!