VvE stappenplan

Zet energiebesparing op de agenda!

Ook als je woning onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren kun je flink besparen op de energierekening! De VvE beheert het gemeenschappelijk eigendom van het gebouw, zoals het dak, de gevels en het trappenhuis. Je kunt er met de VvE ook voor kiezen om te sparen voor duurzame investeringen. Daarmee wordt de kwaliteit en de waarde van de woning verhoogd. Tegelijk wordt er op energiekosten bespaard.

Maar hoe pak je dit nou aan? Hieronder zie je de belangrijkste stappen.

STAP 1 VOORBEREIDING

Vraag een offerte aan voor het opstellen van een energiebesparingsadvies. Daarbij hoort ook het uitwerken van de uitkomsten van dit plan tot een plan van aanpak. Zet het energieonderzoek op de agenda van de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering en vraag goedkeuring van de vergadering om de stappen 2 en 3 uit te (laten) voeren.

STAP 2 ONDERZOEK

Na goedkeuring van de ALV geef je een adviesbureau opdracht voor het opstellen van het energie-besparingsadvies. Je krijgt een compleet overzicht van de besparingsmogelijkheden, hoeveel je kunt besparen en welke investeringen daarvoor nodig zijn.

STAP 3 PLAN VAN AANPAK

Als je het energiebesparingsadvies hebt ontvangen, kun je dit samen met de adviseur uitwerken tot een plan van aanpak dat gepresenteerd kan worden aan de ALV. Afhankelijk van de situatie kun je hierbij meerdere pakketten van maatregelen presenteren. Per pakket geef je overzichtelijk weer:

  • welke maatregelen uitgevoerd worden en op welk tijdstip
  • wat hiervan de kosten zijn
  • hoe hoog de besparing zal zijn
  • welke investering (na aftrek van subsidie) hiervoor nodig is
  • hoe het bedrag gefinancierd kan/gaat worden
  • wat de financi√ęle consequenties voor de leden op korte en lange termijn zijn.

STAP 4 PRESENTATIE EN GOEDKEURING

Zet de presentatie van het plan van aanpak op de agenda in de ALV en laat bij voorkeur de presentatie ondersteunen door de adviseur. Na de presentatie vraag je de vergadering om goedkeuring voor de uitvoering van het plan.

Maatregelen die pas op termijn uitgevoerd gaan worden, moeten worden opgenomen  in het MJOP.

STAP 5 UITVOERING

Is er subsidie beschikbaar?  Dan moeten de werkzaamheden vaak binnen een bepaalde tijd voltooid zijn. Zorg ervoor dat alle bewijsstukken compleet zijn. Soms kan de subsidie pas achteraf aangevraagd worden.

HET RESULTAAT

Je beschikt over appartementen die veel comfortabeler zijn dan vóór de ingrepen. Bovendien is de energierekening flink verlaagd, en zijn de appartementen waarschijnlijk in waarde gestegen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Jaap en Monique gingen aan de slag met hun VvE

Monique en Jaap kochten hun appartement jaren geleden voor hun dochter. Toen hun dochter was afgestudeerd zijn ze er zelf gaan wonen. Een ideaal appartement, maar wel eentje die een stuk energiezuiniger kon. Samen met hun Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben ze het voor elkaar gekregen.

Lees het verhaal!