Jaap en Monique aan de slag met hun VvE

Monique en Jaap kochten hun appartement jaren geleden voor hun dochter. Toen hun dochter was afgestudeerd zijn ze er zelf gaan wonen. Een ideaal appartement, maar wel eentje die een stuk energiezuiniger kon. Samen met hun Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft Jaap het voor elkaar gekregen. Alle acht woningen worden binnenkort van top tot teen geïsoleerd, en vijf van de acht bewoners nemen zonnepanelen. Dat zijn nog eens slimme buren!

Comfortabeler en energiezuiniger

"Toen we dit huis voor onze dochter kochten, waren we direct gek op de plek. Het ligt mooi centraal, en er zit een lekker tuintje achter. Er moest alleen wel het nodige aan gebeuren. Nadat we besloten hadden om zelf hier te gaan wonen, hebben we het huis letterlijk binnenstebuiten gekeerd. En met succes! We hebben nu een licht huis en het ademt een gezellige sfeer uit. We vinden het gewoon belangrijk dat ons huis er goed uitziet. We hadden altijd het idee dat onze woning comfortabeler en vooral een stuk energiezuiniger kon zijn. Daarin waren we niet de enige, ook onze buren hadden het over kou, tocht en vocht. Het lag dus voor de hand om samen de isolatieklus op te pakken."

Jaap nam hiervoor het initiatief. Hij had al wat ideeën én hij kon de tijd nemen om de kar te trekken. Om zijn ideeën wat concreter te maken bezocht hij in maart een informatiebijeenkomst van de buurtvereniging.

Gebruik maken van kortingen

Op de informatiebijeenkomst maakte Jaap een afspraak met een energieadviseur. Die is bij hem thuis geweest en heeft met hem gekeken naar de mogelijkheden. Maar niet alleen die technische blik was handig: “de adviseur heeft ook ons ook geadviseerd hoe we de maatregelen gezamenlijk het beste konden financieren. We konden als groep gebruik maken van kortingen. Dat heeft sommige bewoners het laatste zetje gegeven.”

De offertes zijn inmiddels aangevraagd. Volgend jaar zullen de woningen er een stuk energiezuiniger bij staan. De vloeren, daken en gevels worden geïsoleerd, de woningen krijgen nieuwe kozijnen en vijf van de acht bewoners krijgen straks zonnepanelen. “Je moet wel realistisch kijken naar de mogelijkheden van de woning. Je kunt je doel ook voorbij schieten. Wij hebben vooral gekeken naar wat er gezamenlijk kan.”

Jaap benadrukt het belang van hun gezamenlijke aanpak. “Het uitgangspunt is altijd geweest dat we dit met z’n allen willen. We hebben dan ook geen discussies gehad over terugverdientijden, verdelingen en dergelijke. We hebben elkaar gewoon nodig voor het beste resultaat. We willen allemaal een comfortabel huis, en wij vinden het zelf ook heel belangrijk dat het er goed bij staat. Ik kijk er dan ook enorm naar uit dat het straks klaar is!”