Vijf tips voor het isoleren van je dak

Publicatiedatum: maart 9, 2023

Je verliest ongeveer 30% van je warmte door je dak. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen, naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo’n €750,- tot €1250,- per jaar. Daarnaast voelt je huis prettiger aan en ervaar je minder geluid van buitenaf. Wij hebben 5 tips van onze duurzaamheidsadviseur op een rijtje gezet: 

  1.  Ga na of je een plat of schuin dak hebt 

Er zit een groot verschil in isoleren tussen een plat en een schuin dak. Bij een plat dak is isoleren aan de binnenzijde geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot. Bij isoleren aan de buitenzijde moet je er rekening mee houden dat de dakrand altijd 10 cm hoog is, om overstroming bij regen en wind te voorkomen. Indien de rand niet hoog genoeg is, moet bij isolatie de dakrand mee verhoogd worden.

Er kan voor dakisolatieplaten onder de dakbedekking (bitumen of EPDM) gekozen worden of isolatieplaten op de dakbedekking. Bij een schuin dak is isolatie aan de binnenzijde zeer goed te doen. Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Of je kunt aan de buitenzijde isoleren door onder de dakpannen een isolatiemateriaal te spuiten of blazen. Een andere mogelijkheid is om isolatie bovenop je dak aan te brengen. Hiervoor dien je wel de dakpannen te verwijderen en later weer terug te plaatsen.

  1.  Isoleer bij een vliering de zoldervloer i.p.v. het dak

Wanneer je een vliering of zolder alleen gebruikt voor de opslag van spullen, hoeft niet het gehele vertrek verwarmd te worden. In dit geval kun je het beste de vloer isoleren met bijvoorbeeld isolatieplaten waar je ook op kunt lopen. Maar je kunt ook glas- of steenwol tussen de vloerbalken en de vloerplaten leggen. Vergeet hierbij niet om het luik te isoleren en maak ook de kieren dicht met isolatieband.

  1.  Gebruik klimaatfolie bij een dampdichte laag aan de binnenkant 

Bij de meeste huizen gebouwd na 1975 is er een dampdichte isolatielaag aangebracht. Wanneer je je dak aan de binnenkant gaat isoleren (niet bij een plat dak) is het daarom van belang om eerst klimaatfolie te plaatsen, voordat je met isolatiemateriaal aan de slag gaat. Klimaatfolie is een slimme folie dat zich aanpast aan de luchtvochtigheid in de woning en de buitenlucht. Dit zorgt voor een gezonder leefklimaat.

  1.  Er is subsidie beschikbaar voor dakisolatie 

De overheid stimuleert het verduurzamen van je woning via de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning. Voor dakisolatie zijn er een aantal voorwaarden gesteld om in aanmerking te komen voor de subsidie. Per m2 is er €30,- subsidie aan te vragen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Minimaal 20m2 isoleren en maximaal 100m2
  • Het isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m2 K/w
  • Reeds aanwezige isolatie komt niet in aanmerking voor subsidie
  • Er wordt maar een keer subsidie uitgekeerd voor dakisolatie
  1.  Er zijn misschien werkzaamheden die je zelf kunt doen 

Om kosten te besparen, kun je overwegen om een deel van de werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het sloopwerk wat vooraf gedaan moet worden, maar ook het wegbrengen van afval/oud materiaal. Dit scheelt zo weer een paar tientallen euro’s op de offerte.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen