Nancy en Paul verduurzamen stapsgewijs

Verduurzamen kan groots worden aangepakt, maar meestal gaat het stapsgewijs. Je kunt altijd wel een stap zetten. Per keer kijk je wat een goede (vervolg)stap is. Dit maakt het behapbaar terwijl het gelijk een energiebesparing of een verbetering van het wooncomfort oplevert. Hoe gaat dat in de praktijk? In gesprek met bewoners die zelf de daad bij het woord voegen.

Nancy en Paul wonen sinds 2004 in hun eengezinswoning in Zoetermeer. Het gezin bestaat inmiddels uit 5 personen. Nancy is milieudeskundige en is daarnaast ook vanuit een intrinsieke motivatie bezig met duurzaamheid en besparing. Paul is juist degene die graag wil weten wat het opbrengt. “We vullen elkaar wat dat aangaat goed aan”, merkt Paul lachend op. “De woning is gebouwd midden jaren ‘70”, legt Paul uit. “Gelukkig was de woning al voorzien van kunststof kozijnen met dubbel glas. Toch kon de energierekening wat ons betreft  best wat omlaag. We zijn alle lampen stuk voor stuk gaan vervangen. Eerst door spaarlampen, maar die starten wat langzaam op en hadden niet altijd even veel lichtopbrengst. Met de komst van ledlampen is dat stukken verbeterd. We hebben nu dan ook alleen nog ledlampen in huis.”

Het bleef niet bij een paar ledlampen. Het echtpaar vroeg een energieprestatieadvies aan om hun woning van energielabel C naar label A te kunnen krijgen. “Daar zaten goede tips tussen zoals het isoleren van de spouw en vloer, en het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler. Getriggerd door de flinke daling van de energierekening besloten Paul en Nancy het bedrag wat ze hiermee uitspaarden te investeren in zonnepanelen. “De rekening ging daardoor nog verder omlaag. De panelen va nu zijn overigens veel efficiënter geworden waardoor je nog meer kunt besparen.”

Om het energieverbruik goed bij te kunnen houden, heeft Paul een speciale energieapp op zijn smartphone geïnstalleerd. “Zo kun je precies bijhouden wat het verbruik, en wat je besparing is. Niet alleen  erg leuk om te volgen, het maakt je ook veel bewuster van je verbruik en hoe je kunt besparen.” “Je merkt dat door alle stappen het wooncomfort toegenomen is”, vertelt het echtpaar. “De woning is minder koud en er is minder vocht in huis.” Dankzij de zonneboiler met een vat van zo’n 300 liter kan het gezin van april tot september aangenaam douchen zonder dat daar gas voor nodig is. En er zijn nog meer voordelen; de waarde van de woning stijgt ook.” Dat is op zich niet vreemd. “Als in een straat twee gelijkwaardige woningen worden aangeboden, dan is de woning met een lagere energierekening toch echt interessanter.”