Hoe Bert zijn energierekening verlaagde

Bert de Waal (57 jaar) en zijn vrouw wonen sinds oktober 2023 in een jaren 80 woning in Seghwaert. Ze wisten dat hun nieuwe woning een opknapbeurt nodig had, en een renovatie is een goed moment om over verduurzaming na te denken. Zo leidde een half jaar klussen tot een stulp waar ze comfortabel én energiezuinig wonen!

Welke stappen heb je genomen in huis?
Bert: “De woning had een vochtprobleem toen we erin kwamen. Dit kwam doordat de ventilatie in huis niet goed was. Soms liep het vocht aan de binnenkant van de ramen naar beneden. Daarom hebben we de ramen vervangen door HR++ glas mét ventilatieroosters en dat heeft enorm geholpen.” Ook op het gebied van isolatie viel winst te behalen. Zo werden de muren extra geïsoleerd met aminofoam en de vloer met TONZON-folie. Aan de bestaande cv-ketel werd een hybride warmtepomp toegevoegd. Nu springt de cv-ketel alleen bij op de meest koude winterdagen. En de warmtepomp? Die wordt van stroom voorzien door de zonnepanelen op het dak. Bert: “Wie weet komt daar ooit nog een thuisaccu of zonneboiler bij, we houden de ontwikkelingen in de gaten.” Ook aan kleine stappen in huis werd gedacht. Zo plaatste Bert radiatorfolie achter de radiatoren en werden alle lampen vervangen door ledverlichting. Bert: “Het leuke is dat verduurzaming aanstekelijk werkt. Toen mijn buurvrouw ons bijvoorbeeld bezig zag met vloerisolatie werd zij ook meteen enthousiast! En aan de aanleg van nieuwe dakbedekking wilden meerdere buren meedoen.”


Hoe heb je de verduurzaming aangepakt?
Bert: “Ik heb een eigen onderhoudsbedrijf, dus ben vooral zelf op onderzoek uitgegaan. Wat zou er in mijn woning kunnen en welke maatregelen leveren hoeveel op? Wat is de meest effectieve manier om te isoleren en wat zijn de voor- en nadelen van elk type materiaal? Voor de uitvoering van de maatregelen heb ik verschillende bedrijven benaderd. Ik raad aan vergelijkingssites te checken en verschillende offertes op te vragen, want de prijzen kunnen enorm verschillen. Blijf aanvoelen wat een betrouwbare partij is, die goede garanties en concrete prijzen biedt.”

Wat heeft het opgeleverd?
Bert: “We wonen nu echt comfortabel. Zo hebben we over het algemeen een hele stabiele temperatuur in huis, vooral in de winter. Het vochtprobleem is helemaal verdwenen, doordat we nu goed kunnen ventileren. En ons gasverbruik is met de komst van de warmtepomp flink verlaagd. We verbruikten eerst zo’n 1400 kuub, nu is dat vermoedelijk zo’n 400-500 kuub. Natuurlijk verbruikt een warmtepomp wel meer elektriciteit, maar we besparen alsnog op onze energiekosten. We schatten in dat die besparing zo’n € 1000 per jaar is. Ook verwachten we dat we onze investeringen maximaal binnen 14 jaar hebben terugverdiend. En van de maatregelen zelf hebben we een leven lang plezier!”

Budget en subsidie
De besparing op energiekosten was voor Bert een belangrijke reden om zijn woning te verduurzamen. Bert: “Energie vormt een grote kostenpost van je woning. Wij zijn van een groter huis naar een kleinere woning verhuisd, dat gaf ons wat extra budget om te gaan verduurzamen. We hebben ook gebruik gemaakt van zo’n € 4200 aan ISDE-subsidie van de overheid. Die konden we inzetten voor de beglazing, isolatie en warmtepomp. Het was relatief makkelijk aan te vragen via www.rvo.nl en scheelt toch een hoop!”