Tips voor het aanleggen van een geveltuin
Met elke vierkante meter steen die je vervangt voor groen help je mee aan een beter klimaat. Een geveltuin is een mooie manier om een steentje bij te dragen.
Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een stukje begroeiing voor een huis, tegen de gevel aan. Het is een stukje wat eigenlijk bij de openbare ruimte hoort, maar wat onderhouden wordt door de bewoner van het huis. Een geveltuin wordt ook wel een tegeltuin of een groene gevel genoemd.
Wat zijn de voordelen van een geveltuin?
- Door een geveltuin kan regenwater makkelijker worden opgenomen in de grond en stroomt er minder naar het (steeds vaker overbelaste) riool.
- Ze hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, omdat planten CO2 opnemen.
- Planten verdampen vocht, wat zorgt voor verkoeling. In stedelijke gebieden is het vaak 4 of 5 graden warmer dan op het platteland door de hoeveelheid steen en asfalt, en dit absorbeert alleen maar warmte en geeft dat vervolgens weer af aan de omgeving.
- Het bevordert de biodiversiteit omdat het meer ruimte biedt aan vogels, vlinders en bijen. Hoe meer variatie in beplanting hoe beter.
- Hoge struiken en klimplanten met blad tegen je gevel zorgen voor isolatie. In de winter houdt de geveltuin de warmte binnen vast, en in de zomer houdt het je huis juist koel.
- Als je de geveltuin goed onderhoud, wordt je straat ook gewoon een stuk mooier.
Het aanleggen van een geveltuin
Wil je graag een geveltuin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag, lees onze tips.
Stap 1: Ga naar de gemeente
Je kan helaas niet zomaar tegels eruit wippen als de grond niet van jou is. Daarom ga je als eerst naar de gemeente om toestemming te vragen. Veel gemeentes zijn erg positief over geveltuinen en willen je hier ook graag bij helpen.
Stap 2: Tegels eruit halen
Nu kan je tegels eruit gaan halen. Dit kan jij zelf doen, of je kan dit door de gemeente laten doen. Let hierbij op dat je rekening houdt met een diepte van maximaal 60 cm (1,5 stoeptegel). Zorg er ook voor dat er 1,5 meter loopruimte op de stoep overblijft. Hoe lang jij je geveltuin wilt, is afhankelijk van jouw wensen en gevel.
Stap 3: Vervangen van de aarde
Graaf het zand uit tot minimaal 30 centimeter (maximaal 45 centimeter). Vul het gat met een mix van de helft potgrond en de helft bodemverbeteraar/compost. Je kunt er ook voor kiezen een laag karton neer te leggen, voordat je de nieuwe aarde aanbrengt. Hierdoor kunnen eventuele zaden in de grond niet opkomen en houdt dit ook extra vocht vast.
Stap 4: Het plaatsen van planten
Nu ben je klaar voor het leuke werk, het plaatsen van de planten. Niet alle planten zijn geschikt voor een geveltuin, dus bedenk van te voren goed welke planten je wilt gebruiken. Gebruik geen grote, prikkende struiken of planten die uitgroeien tot bomen of grote struiken. De wortels hiervan worden namelijk ook groot en kunnen problemen creëren voor de leidingen.
Als je kiest voor een klimplant, bevestig dan met pluggen en vijzen een klimhulp aan de muur van je woning.
De geschikte planten voor je geveltuin
Voor een geveltuin in de zon zijn de volgende planten geschikt:
- Spoorbloem (Centranthus ruber)
- Steentijm (Calamintha nepeta)
- Zonnebloemen (Helianthus annuus)
- Klimrozen (Rosa)
- Stokroos (Alcea ficifolia)
Voor een geveltuin in de (half)schaduw zijn de volgende planten geschikt:
- Judaspenning (Lunaria rediviva)
- Elfenbloem (Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’)
- Andoorn (Stachys monieri ‘Hummelo’)
- Klimhortensia (Hydrangea anomale ssp. anomale)
- Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla)
Klimplanten
- Kamperfoelie
- Trompetklimmer
- Clematis
- Chocoladewingerd
- Blauweregen
- Chocoladewingerd
- Klimop
- Blauwe passiebloem
- Klimhortensia
- Toscaanse jasmijn