Je monument verduurzamen? Er kan meer dan je denkt!

Publicatiedatum: juli 28, 2022

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je monument? Vaak wordt er gedacht dat er veel niet kan of mag. Vaak blijkt dat er meer mogelijk is dan je misschien voor ogen hebt. Wij hebben wat praktische tips voor je verzameld om je op weg te helpen. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je ingrijpende maatregelen toepassen? Raadpleeg dan eerst de gemeente. Iedere gemeente heeft een afdeling erfgoed of een contactpersoon die alles weet van monumenten. Houd er rekening mee dat je dit doet voordat je jouw plannen hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen bent aangegaan. Het is ook verstandig om daarnaast een specialist in te schakelen die kennis heeft van monumentale panden voor zowel advies als de uitvoering van de maatregelen.

Conceptaanvraag vergunning

Ben je er nog niet helemaal zeker van of je vergunning wordt goedgekeurd? Het is ook mogelijk om, voordat je een vergunning aanvraagt, een conceptaanvraag in te dienen. Met een conceptaanvraag wordt er dieper ingegaan op de haalbaarheid van de plannen. Bij een negatief antwoord krijg je van de gemeente vaak gerichte feedback en weet je wat je moet aanpassen om de vergunning te krijgen.

Je kunt meer verduurzamen in je monument dan je denkt

Er zijn ook genoeg opties tot verduurzaming mogelijk waarbij geen vergunning nodig is. Denk hierbij aan isolerende gordijnen, energiezuinige apparatuur, ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. Kijk ook of de cv-ketel goed is ingeregeld. Komt de warmte terecht in de ruimte waar dit het meest nodig is? Bijvoorbeeld in de woonkamer en minder in de hal? Al deze kleinere stappen bij elkaar scheelt je al snel 15% op je energierekening!