Energiecoach worden in Zoetermeer?

Ben je actief betrokken bij of zelf bezig met verduurzaming en vind je het leuk om met bewoners en buurtgenoten in gesprek te gaan over het energiezuiniger maken van hun woning? Word dan nu Energiecoach in Zoetermeer! De Zoetermeerse Energiecoöperatie (DEZo) en het Energieloket Zoetermeer organiseren voor nieuwe coaches in het najaar een gratis training.

Wat doet een energiecoach?
Als energiecoach help je inwoners te ontdekken welke energiebesparende maatregelen het best passen bij de eigen woning. Met jouw kennis en enthousiasme laat je bewoners kansen en mogelijkheden zien om energie te besparen. Ook activeer je hen om zelf de woning te verbeteren met kleine en grote duurzame stappen. Het is natuurlijk fijn om in de eigen wijk of buurt energiecoach te zijn. Maar elders in de stad kan ook. Natuurlijk hoef je niet alles over energie en besparende maatregelen zelf te weten. Daarom ga je voor advies en woningscans altijd samen met een collegaoach op pad.

Na een bezoek van de energiecoach hebben bewoners voor hun eigen woning een helder stappenplan en weten zij waar ze bijvoorbeeld op moeten letten bij het aanvragen van offertes.

Energiecoach iets voor jou? Doe hier de check: 

 • Je hebt affiniteit met duurzaamheid en je hebt zelf wie weet in huis al een en ander aangepast.
 • Je hoeft geen technische achtergrond te hebben, maar je bent wel geïnteresseerd in bouwkundige en technische aspecten die horen bij verduurzamen.
 • Je zoekt waardevol vrijwilligerswerk en wilt dit voor langere tijd doen.
 • Je vindt het leuk om te luisteren naar afwegingen en behoeften van inwoners om van daaruit passende ideeën en oplossingen aan te dragen.
 • Je bent open, nieuwsgierig en je wilt graag leren en jouw kennis delen.
 • Je hebt per week gemiddeld een uur of twee de tijd. Met altijd overleg vooraf.

Wat krijg je er voor terug?

 • Een professionele training waarin je kosteloos wordt opgeleid tot erkende energiecoach.
 • Goede ondersteuning: je werkt in een team en kunt deelnemen aan leuke en leerzame bijeenkomsten.
 • Als energiecoach voer je zelf gesprekken met bewoners maar je werkt als coach niet alleen en gaat samen op pad.
 • Je maakt deel uit van een inspirerende organisatie met een coördinator die voor alle coaches beschikbaar is.
 • Kennis- en nascholingssessies om kennis te vergroten en ervaring te delen.
 • Hulpmiddelen die nodig zijn bij het voeren van de gesprekken en het vastleggen van de resultaten.
 • Je krijgt toegang tot een besloten online omgeving waarin je verslagen kunt maken en waar je interessante documenten of artikelen kunt vinden die passen bij jouw rol als energiecoach.
 • En het belangrijkste: het levert je veel plezier, zinnige gesprekken en nieuwe contacten op in Zoetermeer!
Energiecoach of Energieambassadeur
In Zoetermeer zijn er al ruim tien vrijwilligers actief als Energieambassadeur, die in deze rol ook energiecoach zijn. Met veel enthousiasme hebben zij al de nodige ervaring in het delen van tips en informatie tijdens een bezoek aan huis. Een Energieambassadeur gaat naast advies en coaching op verzoek ook op eigen initiatief op pad om buurtgenoten actief te motiveren en activeren om zelf aan de slag te gaan en de eigen woning energiezuiniger te maken.

Voor energiecoaches geldt: Hoe enthousiaster jij bent in het coachen, inspireren en motiveren van Zoetermeerse huiseigenaren en buurtgenoten, hoe meer jij als coach ook ambassadeur bent. Het gaat om wat jij er zelf van maakt!

Gratis training
Enthousiast geworden? Meld je dan niet alleen aan als energiecoach maar doe vooral ook meteen mee aan de gratis training die DEZo dit najaar organiseert voor de nieuwe coaches.

Tijdens de training leer je in 4 bijeenkomsten alles wat je moet weten om huiseigenaren op weg te helpen met verduurzamen en het energiezuiniger maken van de eigen woning.

De training
Training 1: Introductie & Hoe voer je een gesprek?

 • De training start met een goede en duidelijke introductie en kennismaking: Wat doet een energiecoach? Wat speelt er in jouw gemeente en wat zijn de doelen?. Ook is er aandacht voor het voeren van een goed adviesgesprek. Tijdens deze training worden de verschillende stappen in het adviesproces besproken: Wat zijn de adviesregels, hoe ga je om met weerstand en wat is voor jou handig om te weten om het gesprek in goede banen te leiden?

Training 2. Isoleren en ventileren

 • Deze training gaat over stap één en stap twee naar een aardgasvrije woning. De mogelijke maatregelen op het gebied van gevel-, dak-, vloer- en glasisolatie worden besproken. Het gaat om stappen die zeker weten goed zijn, dus die je niet later weer aan moet passen. Ook gaan we in op gezond en duurzaam ventileren. Aspecten als kosten en besparingen en praktijkervaringen van anderen worden meegenomen in deze training. Ook de mate van minimale isolatie die nodig is om de overstap naar aardgasvrij te maken komt aan bod.

Training 3. Duurzame energieopwekking en duurzaam verwarmen en koelen.
• Hierbij komen stap drie en stap vier naar een aardgasvrije woning aan bod. We nemen je mee in de mogelijke vormen van duurzame energiebronnen en eigen opwek (zonnepanelen, enz.) en de alternatieve verwarmingsvormen voor aardgas (zoals warmtepompen, biomassa en infrarood).

Training 4. Infrarood

 • Dit is een avond met een training over infraroodtechniek, over de IR camera (FLIR) en over het interpreteren van infrarood scans (warmtescans) en afbeeldingen. Tijdens deze training wordt een eengezinswoning als casus genomen en staat het verder helpen van een bewoner na de uitkomsten van de scan centraal.

Aanmelden of meer weten?
Wil jij je aanmelden als energiecoach en je ook meteen inschrijven voor de training? Stuur dan een korte motivatie naar Peter van Oppen van DEZo, via [email protected]. Doe dit bij voorkeur voor 1 september 2022. Dan kunnen wij de trainingen goed voorbereiden.

Heb je vragen of wil je eerst meer informatie? Ook dan kun je mailen naar Peter van Oppen.