Belangrijke veranderingen rond je energierekening en belasting in 2022

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger uitvalt. Het kabinet heeft hierom besloten om dit gedeeltelijk te compenseren via de energiebelastingen. Wat heeft dit voor consequenties voor jouw energierekening en waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract?

Verlaging energiebelasting
Dit jaar verlaagd het kabinet de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n €400,- minder belasting dan in 2022. Ook het belastingtarief op elektriciteit gaat dit jaar omlaag, met zo’n €200,-, terwijl de energiebelasting op gas juist stijgt met zo’n €22,-.

Het gaat hier alleen om energiebelastingen. De tarieven van stroom en gas bestaan uit twee delen: de marktprijs en de energiebelastingen. Door de flinke stijging in de marktprijs, ben je uiteindelijk meer geld kwijt aan energie. De plannen van het Kabinet compenseren dit slechts gedeeltelijk.

Energieleveranciers vergelijken is belangrijk
Als je de prijs voor je energierekening voor langere tijd hebt vastgelegd in een langlopend contract, merk je niet zoveel van de prijsstijgingen. Wanneer je contract binnen zes maanden afloopt of als je een contract met variabele tarieven hebt is energie vergelijken een goed idee. Als je niets doet gaat je contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen. Het is dan ook erg belangrijk dat je de einddatum van je contract in de gaten houdt en op tijd begint met vergelijken. Kijk bij het overstappen ook naar de duurzaamheid van de energieleveranciers.

Vastleggen energiecontract
Als je nu een nieuw jaarcontract afsluit betaal je al snel een paar tientjes meer ten opzichte van een half jaar geleden. Het kan verleidelijk zijn om een contract voor langere tijd vast te leggen om verdere prijsstijgingen voor te zijn. Toch is het belangrijk om hier goed over na te denken, want je zit gelijk voor een langere periode vast aan een hoog tarief. Als de tarieven in de toekomst dalen, zit je vast aan een onnodig hoog tarief.

Meer informatie?
Kijk op: www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen wat jij nog meer kunt doen om je energierekening naar beneden te brengen.