Welk energielabel heeft mijn huis?

Het energielabel helpt je om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Als je je huis gaat verkopen of (opnieuw) verhuren moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document (pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Zijn er sinds de bouw geen duurzame maatregelen uitgevoerd? Dan laat het energielabel zien of je jouw huis nog kunt verbeteren. Heeft je huis energielabel B, C of slechter? Dan is het zeker mogelijk om je woning te verbeteren qua energiezuinigheid. Begin altijd met isoleren en ventileren.

Energielabel aanvragen

Ga jij je huis binnenkort verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om over een geldig geregistreerd energielabel te beschikken. Het aanvragen van een energielabel moet vanaf 1 januari 2021 via een energieadviseur. Een energieadviseur is te vinden via Centraal register techniek.

Voor het registreren van een energielabel komt een energieadviseur langs om de woning op te nemen en vervolgens een energieprestatieberekening te maken. Gemiddeld neemt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur in beslag.

Zoek je energielabel

Check je energielabel