Nienke over Mijn Woningplan

Nienke bespaart energie dankzij de online scan. Nienke: “Eigenlijk zijn onze energiebesparende maatregelen tamelijk oubollig. We hebben dubbele gordijnen, gewoon: vitrage en daar ouderwets dikke gordijnen over. Daar bespaar je in een tochtig jaren ’80 rijtjeshuis enorm mee. Sommige zaken hebben we groter aangepakt: we hebben het dak geïsoleerd en de nieuwste dubbele beglazing zelf gezet, maar je kunt beginnen met die kleine dingen.

Wees je bewust wat je verbruikt als je eens lekker lang doucht of vaak de waterkoker gebruikt. En dan wordt het ook leuk. Want als je na kunt gaan dat het achteloos vervangen van een spaarlamp voor een gewone lamp je 35 euro op jaarbasis kost, dan mopper je niet meer over de aanschafprijs van zo’n spaarlamp. Waar we echt een enorme slag mee hebben geslagen is de Energy Wattcher. Die meet het verbruik van alle apparaten in huis. Hierdoor hebben wij besloten de wasdroger nooit meer te gebruiken.

Nienke: “Ik vind dat het energieloket meer van de daken geschreeuwd mag worden. Je krijgt – helemaal gratis – een  online advies op maat dat je kan vertellen hoe jouw huis nog energiezuiniger kan worden. Ik heb meteen de online woningscan gedaan en ben heel benieuwd wat dit voor ons op gaat leveren. We denken erover om de kruipruimte en de gevel te isoleren. Hiervoor wil ik de buren inschakelen want als we dit met z’n allen kunnen doen scheelt het in de kosten. Uiteindelijk doe je het niet alleen voor het geld. Je wilt deze mooie aarde goed overdragen aan je kinderen, zodat ook zij er van kunnen genieten.”