Marc over duurzaam wonen

Marc is biologiedocent en vindt dat we bewust moeten omgaan met de planeet. Daarom is hij aan de slag gegaan met het verduurzamen van zijn woning. Hij heeft al zonnepanelen, een warmtepomp, spouwmuurisolatie en bodemisolatie. In de toekomst wil hij ook nog zijn voordeur laten isoleren.

Marc is aanwezig geweest bij een bijeenkomst van het energieloket in de Raadzaal van de gemeente Zoetermeer over zonnepanelen. “Als biologiedocent ben ik veel bezig met ons klimaat. Ik vertel mijn leerlingen dat ze zuinig en duurzaam moeten leven. Wie ben ik als ik dat zelf niet doe?

Mijn buren hebben vorig jaar zonnepanelen laten plaatsen. Ik had me al jaren voorgenomen dit te doen en dacht nu is het moment. Ik heb een groot dak waar nu 18 zonnepanelen op liggen. De laatste maanden waren mijn kosten voor elektriciteit negatief. Dit betekent dat ik meer energie opwek dan ik gebruik.” Aldus Marc.

Isoleren voor de warmtepomp

De Cv-ketel van Marc was aan vervanging toe. Hij heeft gekeken naar de opties en heeft gekozen voor een warmtepomp. “Als je een warmtepomp hebt moet je ook harder isoleren. Reimarkt heeft gekeken naar mijn woning en zag dat de bodem- en spouwmuurisolatie een upgrade nodig hadden. Deze maatregelen zijn nu allebei uitgevoerd. De volgende stap is mijn voordeur isoleren.”

Energiebespaarlening

“Via het energieloket ben ik geattendeerd op de energiebespaarlening. Je kan dan heel voordelig van de overheid lenen om je huis te verduurzamen. De lening was makkelijk aan te vragen. Nu is het mogelijk voor iedereen om te verduurzamen.”

 Wat Marc wil meegeven

“Verduurzamen is een grote en belangrijke stap. Het is tijd om die dappere stap te zetten. Het is een investering die je uiteindelijk terugverdient, maar het belangrijkste is dat je het doet voor de planeet. Duurzaam wonen is daar zeker een onderdeel van.”