Spouwmuurisolatie en natuurvrij isoleren

Publicatiedatum: september 25, 2023

De laatste tijd was spouwmuurisolatie veel in het nieuws. Maar wat is dit nu precies en waar moet je nu rekening mee houden? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en effectieve manier om je huis te isoleren. Door de hoge energiekosten kozen veel mensen het afgelopen jaar al voor deze isolatie oplossing. Toch hebben nog niet alle huizen goede spouwmuurisolatie. Dat is jammer want je hebt er direct voordeel van.

De voordelen van spouwmuurisolatie

  • Direct comfort in je woning
  • Lagere energierekening
  • Redelijk goedkope investering en snelle terugverdientijd
  • Meestal binnen één dag geregeld
  • Subsidieregelingen

Wat is een spouwmuur?
Een spouwmuur is een dubbele buitenmuur met een holle ruimte. De holle ruimte noemen we de spouw. De belangrijkste functies van de spouw zijn het buiten houden van vocht en de isolerende werking. Vanaf 1920 werden de meeste huizen gebouwd met een spouwmuur. In het begin nog zonder extra isolatie waardoor de spouw een holle ruimte was. Vanaf 1975 werd isolatiemateriaal gebruikt voor de spouwmuur. In de loop der jaren werd de spouwmuurisolatie steeds beter.

Is spouwmuurisolatie een oplossing voor mijn huis?
Of spouwmuurisolatie een oplossing is voor jouw huis hangt af van het bouwjaar van je huis. Voor alle huizen gebouwd tussen 1920 en 1991 kan spouwmuurisolatie een goede oplossing zijn. Huizen gebouwd voor die tijd hadden meestal nog geen spouwmuur en vanaf 1991 zijn de spouwmuren vanuit de bouw al voldoende geïsoleerd.

Huizen gebouwd tussen 1920 en 1975
Deze huizen hebben vaak wel een spouw, maar deze is vanuit de bouw nog niet geïsoleerd. Het is wel zaak om uit te zoeken of een vorige bewoner de spouw al heeft geïsoleerd. Dit herken je bijvoorbeeld aan boorgaten in de voegen van de gevel. Vaak staat het ook in de informatie bij de koop van je huis. Als dit niet het geval is, dan kan spouwmuurisolatie zeker een interessante maatregel zijn.

Huizen gebouwd tussen 1976 en 1991
Vanaf 1976 werden spouwmuren geïsoleerd. De kwaliteit van de isolatie kan waarschijnlijk beter. Een erkend specialist kan de kwaliteit van de isolatie controleren met bijvoorbeeld een warmtescan. Op deze scan is duidelijk te zien waar de spouwmuur genoeg geïsoleerd is en waar nog koude punten zitten. Hij zal dan advies geven over eventuele na-isolatie.

Natuurvrij Isoleren
Bij het isoleren van woningen is het belangrijk om rekening te houden met de flora en fauna, ook bij het toepassen van spouwmuurisolatie; we noemen dit Natuurvrij Isoleren. Dat betekent dat de spouwmuur grondig wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleermuizen en andere (beschermde) diersoorten. Als die aanwezig zijn, kunnen ze op een diervriendelijke manier worden overgeplaatst naar alternatieve voorzieningen door enkele specifieke maatregelen toe te passen. Zo gaan mens en dier hand in hand de energietransitie tegemoet. Een gecertificeerd bedrijf kan je hierover goed informeren.