Energiebespaaractie huurwoningen

Beste bewoner van  Gemeente Zoetermeer,

Op deze pagina vindt u informatie over de energie-bespaaractie voor inwoners met een huurwoning

Kijk bij de veel gestelde vragen als er onduidelijkheden zijn.

De actie in het kort

Alle bewoners van huurwoningen in Zoetermeer krijgen begin 2022 een gratis energie-bespaarpakket thuisbezorgd. Dit pakket bestaat uit verschillende ledlampen en andere bespaarproducten, zoals bijvoorbeeld een stroombesparende stekker. In de maanden oktober en november ontvangt iedereen brief over de actie.

Wie liever zelf producten uitkiest, kan t/m 31 december 2021 met de brief naar een van de deelnemende winkels. Daar kan men energiebesparende producten uitzoeken t.w.v. 50 euro.

Uitleg over ledlampen in beeld

Veel gestelde vragen

De snelste en makkelijkste optie is als u een mail stuurt naar [email protected]
U ontvangt dan reactie per mail of telefonisch (vermeld in dat geval ook uw telefoonnummer).

Kijk onder het tabblad ‘huurders’ voor meer tips om uw woning energiezuiniger te maken. Elke stap die u zet is er een.

In het voorjaar van 2021 zijn we een actie gestart voor woningeigenaren. Deze actie is inmiddels afgelopen. In het najaar starten we nu de bespaaractie voor huurders.

De gemeente heeft voor deze actie een subsidie ontvangen van het Rijk. Hier zijn dus voorwaarden aan verbonden. De kern van de regeling is: inwoners informeren en stimuleren om stappen te nemen met betrekking energiebesparing.

Nee, u moet uw brief inleveren bij de winkel waar u iets uitzoekt. U kunt uw brief dus bij één winkel besteden.

Nee. We beoordelen alle wijken apart. Iedereen heeft dus evenveel kans om zijn/haar voucher te verzilveren. Het maakt dus niet uit of je al op 01 oktober een brief hebt ontvangen of pas eind november. Voor elke woonwijk is namelijk een eigen deel van het actiebudget gereserveerd. Dit is afgestemd op het aantal huurwoningen. Maar let op: het is een op=op actie. Als 30% van de brieven in een bepaalde woonwijk is ingeleverd bij de winkel, is het maximum voor die woonwijk bereikt. Alle andere huurders van die wijk krijgen dan in het voorjaar een bespaarpakket thuis bezorgd.

Uitgangspunt is dat alle bewoners van huurwoningen een bespaarpakket ontvangen. We gaan er van uit dat de meeste mensen kiezen voor het gemak van een standaardpakket. Daar hoef je verder dus niets voor te doen. Maar we bieden ook de mogelijkheid om naar de winkel te gaan om zelf producten uit te zoeken. We hebben daarvoor een deel van het subsidiebudget apart gehouden. Daarmee kan 30% van de huurders zelf naar de winkel.

U kunt tot en met 31 december 2021 met uw brief naar de winkel, mits er nog budget beschikbaar is. Het is een op=op actie. Voor elke wijk is een apart budget gereserveerd. Hierbij is uiteraard rekening gehouden met het aantal huurwoningen in een wijk.

Zie het antwoord bij ‘Ik heb geen brief ontvangen’.

Alle inwoners met een huurwoning ontvangen tussen 1 oktober en 27 november een brief over deze actie. U hoeft zich daarvoor niet aan te melden.
De brieven worden verspreid toegestuurd om grote drukte bij de winkels te voorkomen.
De verzending gebeurt per wijk/postcodegebied. Op het kaartje hiernaast kunt u zien wanneer welke wijk aan de beurt is.
Is uw wijk al aan de beurt geweest en heeft u geen brief ontvangen? Stuur dan een berichtje naar [email protected]

Dit pakket bestaat uit minimaal 7 verschillende ledlampen en andere bespaarproducten, zoals bijvoorbeeld een stroombesparende stekker. Het zijn hele gangbare producten die in vrijwel elk huishouden toepasbaar zijn. Wat er precies in het pakket zit, is op dit moment nog niet bekend.

Ledlampen in allerlei soorten, maten, kleuren en lichtsterkten. Deze lampen zijn 7x zuiniger dan gloeilampen. U kunt alle soorten ledlampen kiezen die de deelnemende winkels aanbieden.
Dimmers voor dimbare ledlampen;
Stekkers die het stroomverbruik kunnen verminderen. Bijvoorbeeld stekkers of stekkerblokken met een aan-/uitschakelaar. Hiermee wordt sluipstroom voorkomen. Daarnaast vallen ook schakelaars met een bewegingssensor onder de actie. Hiermee gaat een lamp aan als u een ruimte binnenkomt, maar gaat weer uit als u de ruimte verlaat. Ook kunt u tijdschakelklokken aanschaffen. Tot slot zijn er ook ’slimme stekkers’ verkrijgbaar. Hiermee kunnen lampen op afstand bediend worden. Het is belangrijk dat u bij dit product de winkel altijd om advies vraagt.
In de deelnemende winkels zijn de energiebesparende actieproducten duidelijk aangegeven. Elke winkel heeft een eigen aanbod in merken en assortiment. Sommige winkels hebben hun aanbod ook op hun website gezet.

De winkels die meedoen staan op de achterkant van de brief. Dit zijn: Bouwhof, Cammeraat, Handyman, Superlicht en Firma Hijdra (in Benthuizen).